Evde Bakım maaşlarındaki son durum ne tüm bunları mercek altına alacağız.



Kriterler neler nasıl ödeniyor? 2020 içerisinde bu ödeneklerin nasıl olabilirler? evde bakım maaşı şartları ailenin gelir kriterine uygun olması, hastanın bakıma muhtaç olması, hastanın sağlık Kurulu raporu, en az sekiz saat bakım ve beşinci son madde olarak sıraladığımız hasta bakımı için 1460 lira ödeniyor.



Peki madde madde açalım ailenin gelir kriterlerine uygun olması ne anlama geliyor hangi kriterlere bakılıyor ülkemizde şuan itibariyle 517 bin den fazla evde bakım maaşı alan var.



Biz buna kanun çerçevesinde ücret diyebiliriz. Aylık diyebilir ama asıl niteliği yardım.



Evde bakım yardımın amacı hane içerisinde kendi işini göremeyecek durumda muhtaç biri var ise bunu o zaman o kişiye bakacak biri ihtiyaç var demek.



Evde Bakım Maaşı



Bunu o kişiye bakan kişide dolayısıyla çalışamıyor anlamına gelir. Yani eğer ki bir de dar gelirli bir aileyse. O zaman evde bakım maaşı almaya hak kazanabiliyor.



Birazdan rapor kriterlerini açıklayacağım da engel durumuna göre kişinin oranını belirleyecek düzeyde rapor almış olanların müracaat etmiyor.



Yani sosyal hizmetler Müdürlüğüne müracaat kimse alabileceği dengeyi bilmiyor. 1460 evde bakım yapana yani anne ya da yakında verirler. Bir engellinin kendisine geri verilen aylık var bunlar da bilinmiyor. Ülkemizde sosyal destek adı altında bilhassa engelli yakınım. Vatandaşlarımıza yakınlarını ciddi destekler var. Kişi başı gelir yalnız hane gelirinden bahsetmiyoruz bizim vatandaşlarımızın birçoğunun bilmediği konu bu konu bizim evimiz de baba çalışıyor iki bin üç yüz askeri ücret alıyor o zaman.



Kesinlikle evde bakım ücreti alamayız Hayır alabilirsiniz. Kişi başına düşen gelir bin dört yüz iki liranın altında olacak.



Beş bin altı yüz sekiz lira gelir çok önemli bir ayrıntı daha varsa kaçında milyonlarca kişinin de merak ettiği konuların başında bu geliyor yaşlı bakımı aile.



Çünkü annelerine işte kayınvalidesine ya da yakınlarından birine bakan bir sürü kişi var 2020 yılı için. Bu sekiz saat meselesi aynı ev içerisinde yaşamayanlar için. Aynı ev içinde yaşayanlarda tabi iki bin yirmi dört saat iç içe vakit geçiriyor zaten burada bir çalışma öngörülemez. Ama farklı evde yaşayanlar yani. Kişinin annesi ya da kişinin dedesi illa kendi evinde bakmak zorunda değil aslında evet gün içerisinde gidip sekiz saatini orada geçirmek durumunda Peki bu sekiz saat nasıl tespit ediliyor.



Tabii ki kurumca yetkililer tarafından yapılacak çevre kontrolü ve hane ziyaretleri sayesinde.



Eski düzenlemede yüzde elli'nin üstünde raporun olması ve ağır engelli yazması yalnız bununla alakalı yeni bir düzenleme var özellikli denilen bir rapor sistemine geçtik.



On sekiz yaşın altındaki çocuklar için bu durumda özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir ibaresi yazması yeterli. Yani oranına bakılmaksızın özel koşullarda çok özel koşul gerektirir ibaresi yazması yeterli 18 yaşın üstündekileri içinde. Şimdi yeni raporlarımız da birçok daha önceden engelli aile ya da. Evde bakım yardımı alan ve yıl içerisinde birkaç senede bir rapor yenilemek zorunda kalan vatandaşlarımız rapor aldığında eline bakıyor ki. Yeni uygulamada ağır engelli ve oran belirtilmeden de bunu almanız mümkün ne dedik on sekiz yaş altında özel ya da çok özel koşun.



2022 Sayılı Kanun



Engelli aile evde bakımın dışında engelli aylığı 2022 sayılı kanun kapsamında.

2024 Temmuz Ayında Memur Maaşlarına Beklenen Zam Oranları Açıklandı: İşte Detaylar 2024 Temmuz Ayında Memur Maaşlarına Beklenen Zam Oranları Açıklandı: İşte Detaylar


Ama biz dedik üç'te iki gerekiyor. Evde bakım için çalışamayacak derecede hasta olup da birinin bakımına muhtaç olana verilen para bu.



Yani engellinin kendisine değil engelliye bakana yani kısacası diyor ki bizim kültürümüzde hane sahibine sahip çıkmak var gelenekte geniş toplumlarız.



Dayıya amcaya teyze yiyen bakıma muhtaç olan bir yakına sahip çıkmak var dar gelirli bir ailesin. Sofrada bir tabak fazla koydum memleketteki babaannenle deden teyzeni amcanı. Kimseye muhtaç olmayasın diye bin dört yüz altmış TL veriyoruz sırf o engelli ya baktığın için Peki engellinin kendisinin geliri yok.



O zaman diyor ki iki bin yirmi iki sayılı kanun kapsamında yüzde kırk'ın üstünde engelli ise o kişiye de gelir desteği sunar.



18 yaşın altındaysa engelli yakını desteği verilen bir destek var ama onun kriterleri evde bakın bu kadar lüks kriterler değil şartları daha zor.



Evde bakım insanların alabilmesi çok daha kolay ne dedik dört kişilik bir aile için beş bin altı yüz sekiz TL beş kişilik bir aile için gelirin yedi bin on TL olması lazım ki.



Hane içerisinde bugün iki çalışanlı bir evi düşünseniz iki bin üç yüz yirmi beş lira asgari ücret ortalama iki bin beş yüz lira ile çalışsa. Beş bin lira aylık gelir elde ederler.



Eğer ailede bir engelli varsa bin o engelliye bakan varsa dört filika ile de beş bin altı yüz sekiz altında kalır ve bin dört yüz altmış liralık yardım almaya.



Hak kazanmış zam gelecek bu ödemeye bakınız. Devlet memurlarına gelen zam oranında artış yapılıyor. Yılbaşında Devlet memurlarımızın maaş oranları açıklandı. Yapılan toplu sözleşme farklarıyla beraber yüzde altı olarak belirlendi.



Şuan itibariyle evde bakım için herhangi bir şekilde sosyal güvenlik desteği yok.