Ülkemizde pek çok işlem için artık e-devlet kullanılmaktadır. Bu sayede; Resmî belge teminlerinde, Kurum başvurularında, Yardım başvurularında, Vergi borcu sorgulamalarında herhangi bir yere gidilmesine gerek kalmamaktadır.

İş Bankası'ndan Ramazan Bayramı Öncesi Müjde: Faizsiz Kredi Fırsatı Son 3 Gün! İş Bankası'ndan Ramazan Bayramı Öncesi Müjde: Faizsiz Kredi Fırsatı Son 3 Gün!
Ülkemizde pek çok işlem için artık e-devlet kullanılmaktadır. Bu sayede;

  • Resmî belge teminlerinde,

  • Kurum başvurularında,

  • Yardım başvurularında,

  • Vergi borcu sorgulamalarında herhangi bir yere gidilmesine gerek kalmamaktadır.


E-devlet sisteminin en büyük artılarından biri pandemi döneminde kendini göstermiştir. Bilindiği üzere salgının bulaşma hızının kontrol edilmesi adına sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmaktadır. Kısıtlamaların uygulanması e-devlet ile birlikte resmi işlemlerin aksamamasına destek olmuştur. Üstelik sistem artıları sayesinde içerikler arasına yenileri de eklenmeye başlanmıştır. Evi olan herkesi alakadar eden hasar raporları da bunlardan biridir.

Evi Olanlar Dikkat!


Bilindiği üzere ülkemiz “deprem ülkesi” olarak isimlendirilmektedir. Aktif fay hatları yüzünden bir sene içerisinde yüzlerce deprem meydana gelmektedir. Depremlerin kimisi hissedilmezken kimisi ağır sonuçlar verebilmektedir. 2020 yılı içerisinde;

  • Elâzığ,

  • İzmir depremleri oldukça kötü sonuçlarla birlikte delmiştir.


Uzmanlar, depremin değil konutların öldürdüğünün altını çizmektedir. Buna bağlı olarak deprem hasar dosyası oluşumuna hız verilmiştir. Her konut için ayrı ayrı dosyalar hazırlanmaktadır. Bu çerçevede hangi binaların oturum izni alabileceği açıklığa kavuşmaktadır. Hasar oranı yüksek olan binalar kısa süre içerisinde tahliye edilmektedir. Bahsedilen binalar yıkılarak yerlerine deprem koşullarına uygun olanları yapılacaktır.

Hasar İhbar Bildirimi!


Normal şartlar altında bir bina yapılmadan önce zemin etüt çalışmalarına imza atılmaktadır. Böylelikle bina yapılacak olan yerin uygun olup olmadığı sonuçları gelmektedir. Özellikle fay hatlarının incelendiği bölgeler, binaların ne çerçevede inşa edileceğine de karar verilmesini sağlayacaktır. Ülkemizde yeni binalarda bu tür konulara dikkat edilmektedir. Fakat uzun yıllar önce yapılan binalar için aynı durum söz konusu değildir.

Hasar ihbar bildirimi konusunda kolaylıkların sağlanması da aslında aynı nedenden ileri gelmektedir. Bu yöntemle birlikte ev sahipleri;

  • Hasar dosyalarını görüntüleyebilecek,

  • Hasar dosya hazırlık aşamalarını kontrol edebilecek,

  • Eksik olan belgeleri sistem üzerinden ihbar edebilecektir.


Görüldüğü üzere bir başlık üzerinden pek çok farklı işleme imza atılabilmektedir. Bu sistem ile birlikte işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanması beklenmektedir. Böylelikle duruma göre inşa çalışmalarına başlamak ya da ikamete devam etmek kararları kısa sürede alınabilecektir.

Evi Olanlar Hasar İhbar Bildiriminde Bulunacak!


Son yıllarda Zorunlu Deprem Sigortası olmadan konut sahibi olmak mümkün değildir. depreme karşı dayanıklı olan binaların inşa edilmesinde, insanların kendilerini güvence altına almasında bu durum oldukça gereklidir. Konut sahipleri de bahsedilen sigorta poliçesi üzerinden hareket etmektedir. Çünkü hasar tespit dosyaları poliçeler aracılığı ile görüntülenmektedir.

Normal şartlar altında bu tür dosya görüntüleme ve sorgulama işlemlerinin tamamlanabilmesi için ilgili kurumlara resmi başvuruların yapılması gerekmektedir. Ancak artık hasar dosyaları e-devlet sisteminden kontrol edilebilmektedir. Bu da salgın döneminde farklı birimleri ziyaret etmeden işlemlerin takibi anlamına gelmektedir. E-devlet sistem kullanımlarında şifreli girişler yeterli olacaktır.

E-Devlet Hasar İhbar Bildiriminde Kullanılabilecek!


Depremler mal kaybı anlamına gelmektedir. Ancak bundan önce pek çok depremde yüzlerce vatandaşımız hayata veda etmiştir. Devlet, bu neden yüzünden artık deprem sigortasını bir zorunluluk olarak sürmektedir. Sigortanın işlemesi ya da devam edebilmesi için belli koşullar yerine getirilmek zorundadır.

Hasar ihbar bildiriminde bulunmak da bu bağlamda gereklilik şartlarından biridir. Pandemi sürecinde meydana gelen İzmir depremi bildirimler konusunda kafa karışıklığı yaratmıştır. Ancak herhangi bir karışıklık yaşanmasına lüzum bulunmamaktadır. Konut sahipleri e-devlet girişlerinden sonra bildirimlerini otomatik bir şekilde gönderebilmektedir. Bu da sigorta sahibi olan vatandaşların işlemlerini hızlı, pratik, kolay ve güvenli bir şekilde tamamlayabilmeleri anlamına gelmektedir.