Korona virüs gibi birçok çeşidi bulunan Hantavirüs  “Bunyaviridae“ ailesine üye bir virüs çeşididir. Hantavirüs ilk olarak Kore’de görülmüş ve izole edilmiştir daha sonra ise izole edildiği Hanta Irmağı’nın ismini almıştır.

Korona virüs gibi birçok çeşidi bulunan Hantavirüs  “Bunyaviridae“ ailesine üye bir virüs çeşididir. Hantavirüs ilk olarak Kore’de görülmüş ve izole edilmiştir daha sonra ise izole edildiği Hanta Irmağı’nın ismini almıştır. Hantavirüs genel olarak farelerde bulunur ve bu taşıyıcının türü ise pamuk faresidir. Hantavirüsü taşıyan fareler Kuzey ve Güney Amerika’da yaşamaktadırlar bu sebeple Türkiye’de bulunamaz.



Hantavirüs Nerede Bulunur?

Ziraat Bankası Emekli Maaşlarını Kendi Bankasından Alanlara 100.000 TL Net Ödeme Yapacağını Duyurdu! Ziraat Bankası Emekli Maaşlarını Kendi Bankasından Alanlara 100.000 TL Net Ödeme Yapacağını Duyurdu!


Virüsün taşıyıcısı olan fareler Kuzey ve Güney Amerika’da bulunduğu için, Hantavirüs bu bölgelerde bulunmaktadır ve Türkiye’de bulunmamaktadır. 



Hantavirüs Nasıl Bulaşır?



Hantavirüs bu farelerin vücutlarından doğaya bıraktığı dışkı veya salyalarının insana teması ile bulaşır. Doğaya bırakılan bu virüs belirli bir süre sonra havaya bulaşır ve hava yolu ile de insanlara bulaşabilir. Hantavirüsün fareler üzerinde herhangi bir etkisinin olmaması, bu virüs hakkında farelere test yapılarak tedavisinin bulunmasını engellemektedir. Bunun sebebi ise taşıyıcı fareler üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.



Hantavirüsün Belirtileri Nelerdir?



Hantavirüsün erken belirtileri halsizlik, vücudun bütün kas bölgelerinde ağrı ve yüksek ateştir. İlerleyen zamanda bu belirtilere kusma, ishal, baş ağrısı ve baş dönmesi de eşlik edebilir.



Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Böbrek Sendromlu Kanamalı Ateş” hastalığı ile iliştirilmiş bu hastalık böbreği iflas ettirerek görevini yapamamasına neden olur. Belli bir süre sonra böbrek işlevini göremez ve virüsü taşıyan kişi hiç idrar yapamaz hale gelir.



Hantavirüsün bilinen bir tedavisi yoktur.