Bugün 27 Ocak Uluslararası Holokost'u Anma Günü. .

Bugün 27 Ocak Uluslararası Holokost'u Anma Günü... Bu özel gün için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, "weremember.gov.tr" adlı bir internet sitesi açtı. Soykırımlarla ilgili farkındalığın artırılmasının hedeflendiği site, aynı acıların gelecekte yaşanmaması için çeşitli olayları gündeme taşıyacak. Bugün açılan site ve İngilizce olarak yayın hayatına başlayan siteye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir videolu mesajı yüklendi.



Bu dönemde sadece koronavirüs salgınının değil ırkçılık ve ayrımcılığın da son hızla yayıldığını aktaran Erdoğan, kutsal ibadet yerlerine yapılan saldırılardaki artışa işaret etti. Son dönemlerde camilerin dışında kilise ve sinagoglara yapılan saldırıların sayısında ciddi artış görüldüğünü aktaran Erdoğan, uluslararası anlamda nefret suçlarının her geçen gün arttığını vurguladı. Terörün ırkçı tarafının toplumsal barışı adeta kökünden sarstığını kaydeden Erdoğan, geçmişteki ırkçı ideolojilerin yol açtığı yıkımlardan bahsetti.

"Soykırımları hazırlayan koşullar incelenmeli"


Holokost ve Bosna Katliamı'nın dışında Ruanda ve Kamboçya'da da büyük acıların yaşandığını belirten Erdoğan, bu katliamların gerçekleşmesinden önce gelişen atmosfere vurgu yaptı. Bu katliamlardan önce ötekileştirmenin ve ayrımcılığın giderek güç kazandığını hatırlatan Erdoğan, çeşitli nefret suçlarının en sonunda soykırımlara kadar gittiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası toplumun, bu soykırımları hazırlayan koşulları ve soykırımın sonuçlarını hatırlaması gerektiğini aktardı.


"Batı medyasındaki İslam düşmanlığı irdelenmeli"


BM'nin 1948 tarihli İnsan Hakları Sözleşmesi'ne değinen Erdoğan, nefret söylemlerine karşı verilen savaşın herkesin ortak vazifesi olduğunu dile getirdi. Bu anlamda küresel kanaat önderlerinin ve güçlü devletlerin büyük sorumluluk taşıdığını aktaran Erdoğan, bu rollerin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Özellikle Batı medyasındaki İslam düşmanlığının ve nefret söylemini irdelenmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, geçmiş dönemlerdeki soykırımların kurbanlarını saygıyla andıklarını belirtti.