İlker Başbuğ'un önceki günlerde Cumhuriyet gazetesin verdiği demeç üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli ve AK Parti'den önemli isimler başta olmak üzere birçok kesimden tepki çekmişti. Başbuğ, Adnan Menderes'in erken seçime gideceğini açıklaması halinde 27

İlker Başbuğ'un önceki günlerde Cumhuriyet gazetesin verdiği demeç üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli ve AK Parti'den önemli isimler başta olmak üzere birçok kesimden tepki çekmişti. Başbuğ, Adnan Menderes'in erken seçime gideceğini açıklaması halinde 27 Mayıs 1960 darbesinin yaşanmayabileceğini dile getirmiş ve bu ifadeleri nedeniyle "darbeyi meşru göstermekle" suçlanmıştı.


"Kullandığım ifadeler o günün şartlarıyla ilgilidir"


Darbe iması yaptığına dair kendisine yöneltilen suçlamalardan rahatsızlık duyduğunu aktaran eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, anti-demokratik yöntemlerin daima karşısında durduğunu kaydetti. Twitter hesabından eleştirilere yanıt veren Başbuğ, kullandığı ifadelerin o günün şartlarıyla ilgili olduğunu aktardı. 27 Mayıs 1960 darbesini zaten "Türkiye demokrasisine vurulan ilk darbe" olarak nitelediğini hatırlatan Başbuğ, orduya siyasetin net şekilde bulaştığını kaydetti.



Bu ifadelerden darbe iması çıkarmanın yanlış olduğunu ifade eden Başbuğ, ülkenin gündemindeki gerçek sorunlarla ilgilenilmesi gerektiğini aktardı. Başbuğ, mesleki kariyeri boyunca darbelere en çok karşı çıkan isimlerden biri olduğunu hatırlattı ve kendisine yöneltilen eleştirilerden rahatsızlık duyduğunu belirtti.



Başbuğ konuşmasında, 25 Mayıs'ta Eskişehir'de miting düzenleyen Adnan Menderes'in "erken seçimi" açıklaması halinde iki gün sonra gerçekleşecek darbeyi engelleyeceğini beyan etmişti.