ISTANBUL'DA BARAJLARIN DOLULUK ORANI YUZDE 30'UN ALTINA DUSTU. ALIBEYKOY BARAJI. FOTOGRAF:GULSELI KENARLI/ISTANBUL, (DHA)

Yaklaşık son 4 aydır kuraklıkla boğuşan Türkiye, son haftada yağışlara doydu. Balkanlardan ülkeye giren soğuk ve yağışlı hava dalgası yurda soğuk, kar, ve şiddetli sağanak yağışlar getirdi. 9 Ocak'ta yüzde 19 olan İstanbul'daki barajların doluluk seviyeleri de yağışların ardından yüzde 30 seviyesini gördü. Hem vatandaşlar hem de Meteoroloji uzmanları, ülkede etkili olan yağışların sürmesini ve barajları dolduracak kar yağışlarının artmasını istiyor.


10 günde 100 milyon metreküplük artış!


kentte yer alan barajlar ile göletlerin 256 milyon metreküp seviyesine çıktığı kaydedildi. İstanbul'daki baraj ve göletlerin su biriktirme hacminin 868 milyon metreküp olduğu aktarıldı. Yağışlı havanın yurda girmek üzere olduğu 8 Ocak günü ölçülen su miktarının ise 160 milyon metreküp olduğu ve neredeyse 100 milyon metreküplük bir artışın söz konusu olduğu belirtildi.


Son 10 yılın baraj doluluğu rakamları!


Günlük ortalama su tüketiminin 2,7 milyon metreküp olduğu kaydedilen İstanbul'daki yağışlara rağmen barajların doluluk oranının halen daha son 10 yılın dibinde seyrettiği ifade edildi. Bu yıl haricinde son 10 yılda barajların en düşük seviyesinin yüzde 33 civarında olduğu aktarıldı. 2019 yılının 18 Ocak günü ise barajların doluluk oranının yüzde 90 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.