Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından korona virüsüne karşı tedbir amacıyla ''esnek çalışma sistemine'' geçileceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından korona virüsüne karşı tedbir amacıyla ''esnek çalışma sistemine'' geçileceği açıklandı. Peki, esnek çalışma sistemi nedir? Özel sektörde esnek çalışma hakkına kimler sahiptir? Esnek çalışma sisteminde kaç saat çalışılır?



Kimler Esnek Çalışma hakkına sahiptir?



Dünyayı etkisi altına alan korona virüsüne karşı yeni ve etkili tedbirler alınmaya devam ediyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuda olduğu gibi özel sektörde de esnek çalışma modelinin uygulanacağı açıklandı. Bulaşıcı bir virüs olan ve tedavisi bulunmayan korona virüsünün yayılmasını engellemek için insanların birbirleriyle temasının azaltılması yöntemi kullanılıyor. Bu kapsamda da kişisel izolasyon sağlayacak adımlar atılıyor.

Emeklilere Özel: Vakıfbank'tan Büyük Fırsat! Emeklilere Özel: Vakıfbank'tan Büyük Fırsat!


Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren esnek çalışma modelinin temelinde çalışma saatleri bulunmaktadır. Kamu kurumlarından farklı olarak özel sektörde esnek çalışma saatleri uygulanmaktadır. Bu nedenle de işe başlama ve işi bırakma saatleri farklılık göstermektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı esnek çalışma sisteminde de mesai saatleri dikkate alınarak çalışma saatlerinin kapsamının düzenleceği belirtilmektedir. Buna göre çalışanlar home office (evden çalışma) sistemine geçiş yapabilir. Haftanın belirli günlerinde evden çalışma imkanı tanıyan bu sistemde mesai saatleri değişiklik göstermektedir. Ayrıca, haftanın belirli günlerinde yoğun çalışma saati diğer günlerdeyse hiç çalışmama olarak da uygulanmaktadır.



Burada önemli olan haftalık mesai saatinin tamamlanmasıdır. İşyerine gittiğiniz bir gün, yani evinizden dışarı çıkmanız gerektiğinde, daha uzun saatler çalışabilirsiniz. Lakin, bir sonraki gün hiç çalışmadan ya da evden çalışarak telafi edebilirsiniz. Bu şekilde hem işteki sorumluluklarınızı yerine getirerek mesainizi tamamlamış olursunuz hem de evden çalışma imkanı yakalarsınız. Esnek çalışma sisteminde fazla mesai uygulandığı algısı oluşabilir. Lakin, aksine çalışana daha esnek ve rahat koşullarda çalışma imkanı sunulması temeline sahiptir. Özellikle, korona virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla evden çalışma sistemine geçilmesine desteklemektedir. Kamu kurumlarında da benzer bir uygulama yapılmaktadır. Özel sektörde şirketlerin çalışma düzenlerinin yeniden oluşturulması için İçişleri Bakanlığı tarafından yetkili kişiler atanmıştır.