Koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca kiracı, kira borçlarıyla ilgili düzenleme beklerken, Kira ödenmezse ne olur? Sorusunun yanıtını da araştırıyor. Kiracı, kiralananı kullandığı sürece kira ödeme borcu altında bulunuyor, ki kira sözleşmesiyle de bu

Koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca kiracı, kira borçlarıyla ilgili düzenleme beklerken, Kira ödenmezse ne olur? Sorusunun yanıtını da araştırıyor. Kiracı, kiralananı kullandığı sürece kira ödeme borcu altında bulunuyor, ki kira sözleşmesiyle de bu imza altına alınıyor. Peki Kiracı, Koronavirüs salgını nedeniyle kirayı zamanında ödemezse ne olur? Kiracı ve kiraya verenlerin merak ettiği soruların yanıtı haberimizde...



Koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca kiracı için zor bir dönem başladı. Kiracı olan ve Koronavirüs sürecinde ücretsiz izne çıkarılan yahut işveren olup işini kapatmak zorunda kalan vatandaşlar Kira borçlarıyla ilgili düzenleme bekliyor. Ekonominin yavaşlamasıyla sonuçlanan Koronavirüs salgını nedeniyle kira borçları ertelenecek mi? Kira borçları ödenmezse ne olur? İlk olarak Kiracı, kiralananı kullandığı sürece kira borcu altındadır ve kira sözleşmesiyle bu durum sabittir. Ancak Koronavirüs nedeniyle kira borcunu zamanında ödeyemediği taktirde fesih nedeni olup olamayacağıyla ilgili flaş bir düzenleme yapıldı! Devlet, işyeri kira olan vatandaşları korumak için kira borçlarının zamanında ödenmemesinin tahliye nedeni olamayacağını düzenledi. Bu kapsamda 01 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar iş yeri kira bedelinin ödenmemesi kira sözleşme feshi ya da tahliye nedeni olmayacak.

Akbank SMS atarak ihtiyaç kredisi vereceğini duyurdu! Başvuru yapanlara 100.000 TL'ye kadar nakit kredi verilecek! Akbank SMS atarak ihtiyaç kredisi vereceğini duyurdu! Başvuru yapanlara 100.000 TL'ye kadar nakit kredi verilecek!


Koronavirüs Mücbir Sebep midir? Kira Sözleşmeleri NE Olacak?



Koronavirüs salgınının mücbir sebep olarak kira sözleşmelerine etki edebilmesi için, iki tarafında edimlerini hiç yerine getiremeyecek şekilde bu salgından etkilenmiş olmaları gerekmektedir. Her sözleşme için Koronavirüsün mücbir sebep teşkil edip etmediği somut olaya göre değerlendirilmelidir. 



Örneğin Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle fuar, okul, spor müsabakaları vb. etkinliklerin ve organizasyonların iptal edilmesi dolayısıyla taraflar için mücbir sebebin varlığı kabul edilerek sözleşmedeki borçların karşılıklı olarak sona ermesi ve sözleşmenin feshedilmesi gerekmektedir. 



İşyeri Kiraları için Düzenleme Konut Kiraları İçin de Uygulanır mı?



Kira borçlarının ödenmemesi nedeniyle işyeri kiralarında tahliye nedeni sayılmayacağına yönelik düzenleme, Koronavirüs salgınından etkilenilerek kira borcunun ödenmemesinin kanıtlanabilmesi ölçüsünde konut kiraları için de uygulanacaktır. Kiracıların ev sahiplerine yazılı bir şekilde bilgilendirme yapmaları önem taşımaktadır. İleride doğacak bir uyuşmazlıkta bu bildirim önem kazanacaktır.