1 Temmuz itibari ile kiracı olan vatandaşlarımız için müjdeli haber uygulanmaya başlayacak! Özellikle pandemi sürecinde zor günler geçiren milyonlarca vatandaşlarımız için son dakika gelişmeleri geliyor. Borçlar Kanununda belirtilen işyeri kiracılarını z

1 Temmuz itibari ile kiracı olan vatandaşlarımız için müjdeli haber uygulanmaya başlayacak! Özellikle pandemi sürecinde zor günler geçiren milyonlarca vatandaşlarımız için son dakika gelişmeleri geliyor. Borçlar Kanununda belirtilen işyeri kiracılarını zor durumda bırakan maddelerin gündemimizde ki yerini almasıyla beraber 1 Temmuz’dan itibaren geçersiz sayılacağı bildirildi. Devir için haklı koşulların bulunacağı ve kiracı olan sözleşme süresinden önce işyerini tazminatsız tahliye edebileceği açıklanmıştır. Kiracılar için gelen son dakika gelişmeleri kapsamında ödemede zorluk çeken bireyler bir ayı ödenmemesi durumunda kalan kısımların tamamının peşin ödeneceği belirtilen maddenin kaldırılacağı bildirildi. Bu doğrultu da peşin ödeme ve cezai şartlar geçersiz sayılacağı açıklandı. Yapılan bu düzenlemeler kapsamında özellikle AVM’ler de yer alan işyerlerin de kiracıların eli rahatlayacak.



ALEYHTE DÜZENLEME YASAĞI GELİYOR!



Sabah gazete yazarı Hazal Ateş’in yapmış olduğu haber doğrultusunda ülkemizde 1 milyon 800 bin işyeri bulunuyor ve bunların önemli bir kısmı kiracı olarak geçimlerini sürdürmeye çalışıyor. Yapılan düzenlemeler sonucunda kiracılar işyerini başkasına devretme hakkına sahip olabilmektedir. Böylelikle sözleşme süresinden önce iş yerlerini tahliye etmek isteyen bireyler erken fesih etmesinden dolayı tazminat ödemek zorunda kalmayacaktır. İşyerlerini devretmeleri doğrultusunda bu zorunluluktan kurtulma olanağına sahip olabileceklerdir.



Yapılan düzenlemeler doğrultusunda kira sözleşmeleri ile ilgili olarak son dakika gelişmeleri geliyor. Kira bedelinin belirlenmesiyle beraber kiracılar için değişiklik yapılmayacağı ön görülmektedir. Bu doğrultu da maddede ki zayıf taraf olarak kabul edilen kiracı, kiraya vermiş olduğu haklarını koruma fırsatını elde edebilecektir. Böylelikle kiracıların aleyhine düzenleme yasağı getirilerek önemli bir noktaya adım atılmaktadır. Kiracılar kira bedeli ya da temizlik gibi hizmetlerin aidat bakım giderlerinin yanı sıra başka bir ödeme yapmaması için gerekli düzenlemeler yapılacağı bildirildi.

Ziraat Bankası ve 2 Dev Bankadan Ramazan Bayramı Öncesi Para İadesi Başladı! Bankalardan Nakit İade Nasıl Alınır? Ziraat Bankası ve 2 Dev Bankadan Ramazan Bayramı Öncesi Para İadesi Başladı! Bankalardan Nakit İade Nasıl Alınır?


OLAĞANÜSTÜ FESİH HAKKI TANINACAK!



Sözleşmeler kapsamında kendisi için çekilmez bir duruma baş koyan sebeplerden ötürü taraflarından birinin diğerine tazminat vermesi koşulunda kira sözleşmesinin bitiminden evvel feshedilmesini ön görülmektedir. Böylelikle olağanüstü fesih edilmesi durumunda meydana gelebilecek zararın tazmini hakimin takdiri nihayetinde belirlenmesi ön görülmektedir. Kiracıları koruya yeni düzenlemeler kapsamında bağlantılı sözleşme hükmünde teklifin kiracılardan gelmesi ön görülecektir. Ancak bu maddenin uygulanması söz konusu olmayacaktır. Korona virüs ile mücadele dönemi içerisinde 1 Mart ila 30 Haziran tarihleri arasında kiralarını ödeyemeyen vatandaşlarımız için feshi ve tahliye sebebi sayılmaması ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.



HAKLI BİR GEREKÇENİN SUNULMASI GEREKİYOR!



Yapılan bu yeni düzenleme ile birlikte kiracılar, iş yeri sahibin yazılı razı olmadan kiracı ilişkilerini üçüncü bir kişiye devretmesi ön görülmemektedir. Böylelikle buna işyeri sahibin itiraz etmesi durumunda bu konu ile ilgili haklı bir gerekçesinin olması gerekmektedir. Aksi takdir de kiracının başkanı devretmesine karışamayacak ve kiracı başkasına devretme hakkına sahip olabilecektir. Sözleşmesini devren kiracı, kira sözleşmesinin ihlalinden itibaren borçları ile ilgili 2 yıl boyunca devralan kişinin sorumluluğunun altına girmektedir.



DEPOZİTO ORTAKLIĞI BİLDİRİLECEK!



Kiraya veren en fazla üç aylık kira bedelini isteme hakkına sahip olabilecektir. Böylelikle işyeri sahibi ve kiracı arasında güvence bedeli sağlanacaktır. Taraflar güvence bedelini kabul etmesi durumunda para olarak ödenmesini kararlaştırır ise bu durumda kiracı iş yeri sahibi ile anlaşma yapması doğrultusunda rıza olmadan çekilmemek şartı ile vadeli bir tasarruf hesabına yatırılması ön görülmektedir. Kıymetli evrak olarak ödeme yapılması durumunda bu konu ile alakalı evrak kiracı tarafından aynı şartlar ile depo edilmesi ön görülmektedir. Sözleşmelerin bitmesinin ardında iş yeri sahibi mahkeme kararı ile depozitosundan kesinti yapma hakkına sahip olabilmektedir.