Uzmanların belirttiğine göre koruyucu maskeler, virüs taşıyan insanlardan virüs taşımayan insanları koruyabilmektedir. Ancak maskelere güvenerek de tedbiri elden tamamen bırakmanın hiç doğru olmadığı değerlendiriliyor.

Uzmanların belirttiğine göre koruyucu maskeler, virüs taşıyan insanlardan virüs taşımayan insanları koruyabilmektedir. Ancak maskelere güvenerek de tedbiri elden tamamen bırakmanın hiç doğru olmadığı değerlendiriliyor. Avusturya’da konu hakkında bazı tedbirler alınmıştı. Alınan tedbirler kapsamında koruyucu maskelerin kullanımı alışveriş sırasında zorunlu hale getirildi. Bu kararın ardından diğer Avrupa ülkelerinde de benzer uygulamaların yapılması gündemdeki yerini aldı. Türkiye de koyduğu kurallar kapsamında toplu alanlarda ve marketlerde maske takılmasını zorunlu hale getirdi. Almanya tarafından da konu hakkında benzer bir açıklama yapılarak Jena kenti için zorunlu maske uygulamasına geçileceği belirtildi.



Uygulamanın bu denli yaygınlaşması sonucunda maske taleplerinin karşılanamayabileceği gündeme geliyor. Pek çok ülkede satışta olan cerrahi maskeler daha şimdiden tükenmiş durumda. Bazı ülkeler ise bu durumu atlatabilmek adına vatandaşlarından kendi maskelerini dikmelerini istemekte. Ancak yapılan uyarılarda maskenin, takan kişiyi değil karşısındaki kişiyi koruyacağı ifade edilmekte. Maske takma ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları ise şöyle:

Ev Almak Artık Daha Kolay! İşte %0.69 Faiz Oranlı Konut Kredisinin Getirdiği Avantajlar Ev Almak Artık Daha Kolay! İşte %0.69 Faiz Oranlı Konut Kredisinin Getirdiği Avantajlar


1.Korona Virüsten Maske Takarak Korunmak Mümkün Mü?



Sağlık uzmanlarına göre maske takıldığında korona virüsün bulaşmasını önlemek mümkün olmamakta. Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada; maske kullanımı sonucunda maskenin ağız ve burnu tamamen kapatmasına rağmen virüsün bulaşmasını kesin bir şekilde engellediğine dair mutlak bir verinin olmadığı belirtildi. Birmingham Üniversitesi’nde görevli tıp profesörü KK Cheng’e göre de maskelerin koruyucu özelliğinin olmadığı ifade edildi. Yapılan açıklamalarda çok sayıda insanın maske takarak kendilerini koruduğunu düşünmelerine rağmen takılan maskelerin yalnızca karşıdaki kişiyi koruyabilecek potansiyele sahip olduğu vurgulandı.



2.Maske Takmanın Bir Anlamı Yok Mu?



Kişinin virüs taşıdığına dair kesin bir bulgusu varsa, bu kişinin virüsü çevresindekilere bulaştırmaması için maske takması faydalı bir eylem olmakta. Bunun dışında maskenin koruyucu bir özellik göstermediği belirtiliyor. Hastalığa ilişkin semptomların herkeste aynı şekilde kendini belli etmediği de vurgulanıyor. Bu nedenle virüs taşıdığını fark etmeyen bir kişinin maske takmaması sonucunda bu virüsü çevresine bulaştırabileceği ifade edilmekte. Kişi eğer hastalık riski taşıyorsa maske takması yararlı olmakta. Bunun dışında, sağlıklı bir kişinin maske takarak korunmasının pek mümkün olmadığı anlatılıyor.



3. El Yapımı Maskelerin Kullanımı Tavsiye Ediliyor Mu?



Birmingham Üniversitesi’nde görevli tıp profesörü KK Cheng’e göre el yapımı maskelerin kullanımı “hiç yoktan iyi bir eylem.” sözleri ile ifade ediliyor. Cambridge Üniversitesi tarafından 2013 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre kişinin kendi diktiği maske ile pandemi ortamında korunmaya çalışmasının yapılacak en son iş ya da tedbir olduğu belirtiliyor. Yine aynı araştırmanın sonucuna göre el yapımı maskelerin kullanımının hiç kullanılmama durumuna göre daha iyi bir tedbir olduğu ortaya çıkıyor. Bu tarz maskelerin koruyucu bir şekilde olması için nasıl dikilmesi gerektiği de internette yer alan bilgiler arasında bulunmakta. Bazı terzilerin kumaş maskeler dikip sattıkları da biliniyor.



4. Korunmak İçin Başka Hangi Alternatifler Bulunuyor?



Berlin Charite Hastanesi’nde çalışan Virolog Drosten’e göre ağzın ya da burnun tamamen kapatılmasına yardımcı olan atkı ve kumaşların da bu konuda etkili olabileceği belirtiliyor. Atkı ve diğer kumaşların birkaç kat olacak şekilde ağzı ve burnu kapatması koruyucu bir durum olarak ifade edilmekte. Bu yöntem uygulandığında, kişi öksürdüğünde ya da hapşırdığında kendisinde bulunan virüsün çevreye yayılması önlenmekte.



5. Maske Takmanın Olumsuz Yönleri Bulunuyor Mu?



Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalara göre kişinin maske takarak dolaşması kişide yanlış bir algının ortaya çıkması için büyük bir neden oluyor. Maske takıldığında virüsten korunulduğu düşüncesinin yanlış olduğu, maske takanların bu şekilde hareket ederek hastalanma riskini artırdıkları açıklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre maske takanların:




  • Sık sık ellerini yıkamaları,

  • Hijyen kurallarına riayet etmeleri,

  • Sosyal mesafeye dikkat etmeleri,

  • Risk grubundakilerden uzak durmaları gerektiğini belirtiliyor. Sağlıklı olunsa da tedbirlerde gevşeklik gösterilmemesi tavsiye ediliyor.



6. Maske Zorunluluğu Destekleniyor Mu?



Bazı internet sitelerinde maske takmanın zorunlu olması gerektiği desteklenmekte. Hatta hashtaglar yolu ile herkesin maske takmasının gerektiği belirtiliyor. Gönüllü oluşumlar tarafından yapılan çağrılarda herkesin maske takması ve maske takmadan dışarı çıkılmaması öneriliyor. Maske takmanın yaygınlaşmasını isteyen bazı ünlü isimler ve siyasetçiler de maske takarak çektikleri fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaşarak bu konuda bir algı oluşturmaya çalışıyor. Sonuç olarak maske kullanımı virüsün daha da yayılmasını engelliyor. Virüsün ortadan kalkması için de yayılma hızının düşmesi gerekiyor. Kişi, virüs taşımadığını düşünse de farkında olmadan hastalık riskine sahip olabiliyor. Bu nedenlerle, hastalığın diğer insanlara yayılma riskini en aza indirmek için maske kullanmak yararlı olmakta.