Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr.

SSK Emeklilerine Müjde: Bayram İkramiyeleri Belli Oldu, Ödemeler Yolda! SSK Emeklilerine Müjde: Bayram İkramiyeleri Belli Oldu, Ödemeler Yolda!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, katıldığı bir televizyon programında Korona virüs hakkında şok edici iddialarda bulundu. Korona virüs sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? Korona virüs ne zaman biter? Gibi sorulara yanıt verirken ağzından öyle bir laf kaçırdı ki sonra kendisi dahi pişman oldu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap Akşam Postası programına bağlanmıştı. Uzaktan bağlantı ile alınacak olan tedbirlerden bahsediyordu. Korona virüs ile alakalı açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap Korona virüsü sebebi ile gelmiş olan yasakların ne zaman kalkacağını ve sokağa çıkma yasakları ne zaman bitecek gibi sorulara yanıt verdi. Ayrıca korona virüs ne zaman biter sorusuna yanıt bulmak isteyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap bu konu hakkında geçici cevaplar verdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’ın ayrıca konuşmaları şu şekildeydi:



“Salgının nereye doğru gideceği ve nasıl yönetileceği konusunu kuruldaki halk sağlığı bilim insanları çalışıyor. Onların çalışmalarına göre gevşetme politikaları belirlenecek.



Tedbirleri kesinlikle elden bırakmamak gerekiyor. DSÖ bizimle ilgili iyimserlik halindeyse bunun tek bir sebebi var, önlemleri alıyor ve uyguluyor olmamız.



Tedbir almayı bırakırsak 2. dalgayı yaşarız. Korona virüs’e karşı toplumda oluşan kitle bağışıklığı henüz bu virüsün yayılmasını durduracak düzeyde değil. Ne kadar bağışıklık oluşursa o kadar iyi. Toplum içerisinden 5 bin kişi seçip, onların kanında antikor bakıp hastalığı geçirip geçirmediklerine bakmak gerekir. Şu anda da bu çalışmalar yürütülüyor.



“Önümüzdeki birkaç haftayı iyi izlememiz gerekiyor. Şehirlerarası yolculuk şu an yasak; mesela ilk olarak şehir karantinaları kaldırılabilir. Ardından sokağa çıkma yasakları gevşetilebilir. Bazı dükkânlar açılabilir onlara da kurallar getirilir.  Tedbirleri gevşetmek, tedbirleri koymaktan daha zor. Hangi derecede gevşetmek gerekir, ne zaman gevşetmek gerekir, ya da nasıl takip edilecek. Uygulanan bütün yasaklar sosyal mesafeyi korumak için yapılıyor. Her şey yolunda giderse biz de gevşetmeye başlayacağız.”



Şunu da söylemeliyim genel önlemler dediğimiz okulları kapatma, etkinlikleri iptal etme, toplu bir araya gelişleri durdurma, şehir karantinaları, uçuş yasakları gibi genel önlemleri gevşetsek bile hiç gevşetemeyeceğimiz bir şey var; o da kişisel önlemlerdir. Bunu hiçbir zaman gevşetmemeliyiz yani artık insanlarla karşılaştığımızda öpüşme, sarılma, tokalaşma yok. 1 metrelik sosyal mesafeyi koruyacağız. El temizliğine dikkat edeceğiz. Solunum hijyeni dediğimiz ağız ve burun yolunu özellikle kapalı yerlerde kapatma konusunda dikkat edeceğiz ve buna uzunca bir süre devam etmemiz çok kritik. Bunu yapabilirsek genel önlemleri gevşetme şansımız da daha kolay ve hızlı olacaktır. Burada aslında birey olarak en önemli görev bize düşüyor. Genel önlemlerin çabucak gevşetilmesini istiyorsak bizim de bu bireysel önlemlere çok dikkat etmemiz gerekiyor.