Korona virüsün etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiği şu günlerde, herkes evinde vakit geçirmekte.

Korona virüsün etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiği şu günlerde, herkes evinde vakit geçirmekte. Evde geçirilen süre boyunca gerek ihtiyaçların satın alınması için gerekse de daha önceden satın almaya fırsat bulanamamış ürünleri satın almak için kredi kartları sıklıkla kullanılıyor. İnternet üzerinden alışverişin arttığı şu günlerde, dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu hususlar doğrultusunda alışverişler yapılarak, güvenli bir şekilde e-ticaretten fayda sağlamak mümkün.



Yeni tip korona virüsün pandemi ilan edilmesi sonucunda online alışveriş miktarı çok hızlı bir şekilde arttı. İnternet üzerinden yapılan online alışverişlerde mağdur olmamak adına daha titiz olmak gerekiyor. Salgın nedeni ile evde vakit geçiren insanların sayısı arttığı için bu durumu fırsata çevirmek isteyen dolandırıcılar karşısında bir dizi önlem almakta yarar bulunuyor.



İnternet üzerinden yapılan alışverişler, genellikle web siteleri aracılığı ile ya da sosyal medya üzerinden yapılmakta. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde sahte internet sitelerine dikkat etmek gerekiyor. Ünlü markaların ya da ünlü internet sitelerinin kopyaları hazırlanarak kişilerin kredi kartlarına dair bilgilerin elde edilmesi, uygulanan yöntemler arasında yer alıyor.

Garanti Bankası EMEKLİLERE 70.000 TL Ödeme Yapacak Garanti Bankası EMEKLİLERE 70.000 TL Ödeme Yapacak


Bu şekilde bir mağduriyet yaşanmaması adına, kullanıcıların ürün satın almadan önce fiyat karşılaştırması yapan sitelere göz atmalarında fayda bulunuyor. Web sitelerin güvenli olduklarını anlamak için de adres çubuğunda yer alan güvenli giriş katmanı yani SSL sertifikasında bulunan yeşil çubuğa dikkat edilmesi gerekiyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde “3D Secure” metodu kullanan şirketlerin tercih edilmesi önemli. Bu sayede çok daha güvenilir bir şekilde e-ticaret yapmak mümkün hale geliyor.



Mersis Numaraları Alışveriş Sitelerinde Bulunmalı



Herhangi bir internet sitesi üzerinden alışveriş yapanların, satın alınan ürünler ile ilgili açıklamalara ve görüş bildirimlerine dikkat etmeleri gerekiyor. İnternet üzerinden satış yapan firmaların kurumsal olup olmadıklarının tespit edilmesi çok önemli olmakta. Alışveriş siteleri için Ticaret Bakanlığı tarafından koyulması zorunlu tutulan bazı bilgilerin, internet sitelerinde yer alması gerekmekte. Büyük firmaların internet sitelerinde firmaya ait bazı bilgilerin bulunması kanuni bir zorunluluk. Bu zorunlu bilgiler genel olarak şöyle sıralanmakta:




  • Elektronik posta adresi,

  • Merkezi sicil kayıt sistemi numarası yani Mersis numarası.



Bu bilgilerin bulunmaması durumunda, bu tarz sitelerden alışveriş yapmak riskli olabiliyor. Bu nedenle kurumsal firmaların bu tarz bilgileri web sitelerinde barındıracağı göz önünde bulundurulmalı. Ciddi ve kurumsal bir firmanın “Hakkımızda” ya da “İletişim” kısımlarında bu bilgiler büyük bir olasılıkla yer alıyor olacak. Bu bilgilerin bulunmadığı sitelerden alışveriş yapılması risk unsuru oluşturuyor. Bu hususlara dikkat edildiğinde mağduriyet riski büyük bir oranda azalıyor.



Instagram Üzerinden Yapılan Alışverişe Dikkat Edilmeli



Instagram üzerinden alışveriş yapmak son derece yaygın bir hale geldi. Ünlü markaların sosyal medya hesaplarının kopyalanarak sahte hesapların açılması sıklıkla karşılaşılan durumlardan olmakta. Bu nedenle bu hesapların, kullanıcıları kolay bir şekilde dolandırdıklarına tanık olunmakta. Çünkü büyük markalara dair sahte hesaplar açılarak bu markalara yönelik paylaşımlar, gerçeğinden kolay bir şekilde ayırt edilemiyor. Bu durumda sahte hesaplar sahte ürünleri çok fahiş fiyatlarla kullanıcılara satabiliyor.



İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde mağduriyet yaşayanların adliyede şikayette bulunarak haklarını aramaları gerekiyor. Bu durumun ise dolandırıcılar tarafından iyi bilindiği malum. Yani 30 liralık bir dolandırıcılık söz konusu ise, dolandırılanların bu tutar için şikayette bulunmayacaklarını dolandırıcılar çok iyi biliyor. Sosyal medya üzerinde bu tarz sahtekarlıklara daha sık rastlanmakta. Bu hesap sahiplerinin çoğunun vergi kaydı da bulunmadığı için hukuki yolla bir işlem yapılması da pek mümkün görünmüyor. Bu durumda yalnızca bilinen markalardan alışveriş yapılmasına önem verilmesi gerekiyor.