Koronavirüs salgınıyla mücadele tüm hızıyla sürüyor! Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm sağlık birimleri Koronavirüsle mücadele konusunda tedbirlere halen daha sıkı şekilde riayet edilmesini vatandaşlardan istiyor. Son dönemde Türkiye'de Koronavirüst

Koronavirüs salgınıyla mücadele tüm hızıyla sürüyor! Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm sağlık birimleri Koronavirüsle mücadele konusunda tedbirlere halen daha sıkı şekilde riayet edilmesini vatandaşlardan istiyor. Son dönemde Türkiye'de Koronavirüsten iyileşenlerin sayısının artması ve Koronavirüs yayılım grafiğinin yatay seyre geçmeye başlamasının ardından normalleşme sürecinin ne zaman başlayacağı da merak edilmeye başlandı. Koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler ne zaman gevşetilecek veya tamamen kaldırılacak? Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

29 Mart'tan İtibaren Yeni Ürünler Raflarda: BİM Aktüel Kataloğu İncelemesi 29 Mart'tan İtibaren Yeni Ürünler Raflarda: BİM Aktüel Kataloğu İncelemesi


Koronavirüs salgını nedeniyle karar alınan yasakların ne zaman hafifleyeceği konusuna Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap açıklık getirdi. Birçok can kaybına neden olan salgın hastalık koronavirüs nedeniyle hayatımıza giren sokağa çıkma yasağı, sosyal mesafe, seyehat kısıtlaması, işyerlerinin kapatılması gibi birçok yasağın ne zaman kalkacağını konusuna, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap cevap verdi. Azap, önümüzdeki birkaç haftalık sürecin izleneceğini ve sürecin sonunda bu konuda yeni düzenlemeler getirileceğini belirtti.



Yasakların birkaç hafta sonra hafifleyeceğini belirten Prof. Dr. Alpay Azap "Koronavirüs üzerinde bilim adamları oldukça fazla mesai harcıyor. Bu çalışmalar sonucunda yasaklar hafifletilecek fakat yasakların ve tedbirlerin aniden kaldırılacağı kesinlikle söz konusu değil." ifadelerini kullandı.



Alınan tedbirlerde oldukça başarılı sonuçlar alındığını belirten Prof. Dr. Alpay Azap "Koronavirüs tedbirlerini hayat tarzı haline getirmemiz gerekiyor. Biz bunları bırakırsak

gerçekten bedeli çok ağır olur. Artık yavaş yavaş kontrol altına alıyoruz salgını. Tedbirleri bırakırsak ikinci dalgaya davetiye çıkarırız. Bu Türkiye adına felaket olur.

Kitle bağışıklığını belirli seviyeye taşımadan tedbirleri gündemimizden çıkartamayız. Kitle bağışıklığını nasıl ölçeceğiz? Bunun çalışmalarını da yapıyoruz.Beş bin kişi 

seçersiniz ve kanlarında antikorlara bakarak hastalığı geçirip geçirmediklerini öğrenirsiniz. Bunun çalışmaları şu anda yapılıyor.'" dedi.



TEDBİRLER BİR ANDA ORTADAN KALKMAYACAK



Dünyada sancılı Koronavirüs sonrası normalleşme süreci bir anda gerçekleşmeyecek. Bu kapsamda Türkiye'de de koronavirüs tedbirlerinin bir anda ortadan kaldırılması ve Koronavirüsün yeniden ikinci bir dalga ile ortaya çıkmasına ortamın hazırlanması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap da açıklamalarında bu hususa işaret ederek, gerekli çalışmaların yürütüldüğünü ve tedbirlerin gevşetilme sürecinde çok dikkatli davranılacağını vurguladı. Azap, Koronavirüs salgınında 4-5 haftalık takip süreçlerinin uygulanacağını belirterek, tedbirlerin gevşetilmesi noktasında ilk olarak şehirler arası yolculuklara izin verilebileceğini ifade etti. Ayrıca bazı iş yerlerinin, yeni tedbirler çerçevesinde açılabileceğini de belirten Azap, Normalleşme sürecine girilmesiyle tedbirlerin gevşetilmesi konusunda çok iyi düşünmek ve planlamak gerektiğini belirterek, en ufak hatanın ağır sonuçlar açabileceğini belirtti. Azap, normalleşme sürecinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini de belirterek, sosyal mesafe kuralına tedbirler gevşetilip normalleşme süreci başlasa dahi uygulanmaya ve uyulmaya devam edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 



RAMAZAN BAYRAMI SONRASI NORMALLEŞME SÜRECİ 



Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere, Bilim Kurulu üyelerinden bir çok isim de Ramazan Bayramı sonrası, Haziran ayı başı gibi Türkiye'de salgının normalleşme sürecine geçilmesinin planlandığı ifade ediliyor. Zorlu Koronavirüs sürecinde alınan sıkı tedbirler ve önlemler halen daha uygulanmalı ve vatandaşlar, bu tedbirlere riayet etmelidir. Bu süreçte Normalleşme sürecinin yanlış anlaşılmaması ve bahar ve yazın gelmesiyle birlikte zorunlu ihtiyaçlar haricinde sokağa çıkılmaması da isteniyor.