İzmir'de 115 kişinin ölümüne, 1034 kişinin yaralanmasına neden olan 6. 9 büyüklüğündeki depremin ardından birçok uzman, olası İstanbul depremi hakkında uyarılarda bulunuyor.

Garanti BBVA ve 2 Bankadan Açıklandı! TC Kimlik İle Başvuru Yapanlara 50.000 TL Ödeme Veriliyor! Garanti BBVA ve 2 Bankadan Açıklandı! TC Kimlik İle Başvuru Yapanlara 50.000 TL Ödeme Veriliyor!
İzmir'de 115 kişinin ölümüne, 1034 kişinin yaralanmasına neden olan 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından birçok uzman, olası İstanbul depremi hakkında uyarılarda bulunuyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, İstanbul'da meydana gelebilecek deprem hakkında konuştu.



İstanbul'u vuracak büyük depremin Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde oluşabileceğini aktaran Er, bu kırığın "Katil fay hattı" olarak adlandırıldığını söyledi. Bu kırık üzerinde meydana gelecek depremin, Güney Marmara'yı etkileyeceğini dile getiren Er, bölgedeki aktif faylara ilişkin konuştu. Marmara'nın üstünden geçen 3 büyük aktif fay hattı olduğunu kaydeden Er, burada gerçekleşecek olası bir depremin tsunami yaratabileceğini belirtti.


Her 250 yılda bir büyük deprem!


Burada gerçekleşecek depremin tüm Marmara'yı da etkileyebileceğini kaydeden Er, tarihsel olarak incelendiğinde bu fayın tehlikesinin göze çarptığını aktardı. Tehlikenin büyük olduğuna işaret eden Er, bu fay üzerinde ortalama her 250 yılda bir yıkıcı bir deprem gerçekleştiğini söyledi.



1509 ve 1766'da gerçekleşen büyük depremlerin İtalya'dan dahi hissedildiğini aktaran Er, burada oluşacak depremin büyüklüğünün 7 ila 7.5 arasında olacağını belirtti. Er, depremin yıkıcılığını sadece büyüklüğü değil, bölgedeki zemin yapısı ve bina kalitesinin de belirlediğinden söz etti.

Son iki büyük deprem!


10 Eylül 1509'da gerçekleşen ve "Küçük Kıyamet" olarak adlandırılan İstanbul depreminde 13 bin kişi ölmüş ve 1070 ev tamamen harabe olmuştu. 22 Mayıs 1976 tarihinde gerçekleşen depremde ise tsunami görülmüş ve en az 4 bin kişi ölmüştü.