Elazığ Sivrice merkez üssü olan 6. 8'lik depremin ardından Elazığ'da mücbir sebep hali ilan edildi! Vatandaş Mücbir sebep hali nedir, ne anlama geliyor? Bu soruların yanıtını araştırmaya başladı.

Elazığ Sivrice merkez üssü olan 6.8'lik depremin ardından Elazığ'da mücbir sebep hali ilan edildi! Vatandaş Mücbir sebep hali nedir, ne anlama geliyor? Bu soruların yanıtını araştırmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Elazığ'da 24.01.2020 tarihinde gerçekleşen depremle ilgili olarak Elazığ ve Malatya illerinde vergi kanunlarının uygulanmasıyla ilgili olarak 3 aylık mücbir sebep hali ilan edildiğini duyurdu. Detayları sizler için hazırladık...



24 Ocak 2020 Cuma günü akşam saatlerinde merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğündeki depremle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama geldi! Hazine ve Maliye Bakanlığı, Elazığ ve Malatya illerinde Vergi Kanunlarının uygulanması bakımından 3 aylık mücbir sebep hali ilan edildiğini duyurdu! Mücbir sebep hali ilan edilen Malatya ve Elazığ illerinde vergi mükellefleri için 3 ay boyunca vergi mevzuatının gerektirdiği mükellefiyetler bakımından esneklik sağlanmış oldu.



Mücbir Sebep Hali Nedir?



Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem mücbir sebebi nedeniyle Elazığ ve Malatya illerinde mücbir sebep hali ilan etti. Mücbir sebep hali ile Vergi Hukuku uygulamasında, mücbir sebep nedeniyle zarar gören vatandaşa büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Şöyle ki Vergi Usul Kanunu çerçevesinde defter ve belge ibraz etme yükümlülüğüne aykırılığın cezai sorumluluğu söz konusu olacakken bu ibraz edememe bir mücbir sebebe dayandığı takdirde vergi cezası kesilmesi söz konusu olamayacaktır.

Cumhurbaşkanı ONAYI ile Emeklilere 100.000 TL'ye Kadar Nakit Ödeme Verilecek! Cumhurbaşkanı ONAYI ile Emeklilere 100.000 TL'ye Kadar Nakit Ödeme Verilecek!


Elazığ ve Malatya illerinde de 3 aylık süre boyunca vergi mevzuatı çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getiremeyen vatandaşlara herhangi bir cezai/hukuki sorumluluk yüklenmeyecektir.



Hazine Bakanlığı Mücbir Sebep Hali İlan Etti



Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Malatya ve Elazığ illerinde 3 ay süreyle:



- Vergi beyannameleri ve bildirim süreleri

- Tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri

- Her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi

- MTV'de taksit ödeme sürelerinin uzatıldığı açıklandı. 



Elazığ ve Malatya illerinde vergi borcu bulunanların gerekli diğer şartları taşımaları halinde 24 aylık taksitlendirme fırsatından yararlanmalarının da önü açıldı.