Otomobil satışında yeni dönem başlıyor! Ticaret Bakanlığı İkinci el piyasasında son dönemde artan dolandırıcılık olaylarına karşı düğmeye basan Ticaret Bakanlığı, ilan sitelerinde yaşanan olumsuzluklara karşı yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Sahte

Otomobil satışında yeni dönem başlıyor! Ticaret Bakanlığı İkinci el piyasasında son dönemde artan dolandırıcılık olaylarına karşı düğmeye basan Ticaret Bakanlığı, ilan sitelerinde yaşanan olumsuzluklara karşı yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Sahte ikinci el araç ilanları üzerinden dolandırıcılık faaliyetinde bulunduğu kötü niyetli kişiler aleyhine gerçekleştirilecek yeni düzenleme ile sahte ilanların önüne geçilmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilan sitelerinde ticari ilanların yalnız yetkili işletmeler tarafından verilebilmesi ve sahte-kötüniyetli ilan verenlere yükümlülükler getirilecek! Detaylar haberimizde sizlerle...



Covid-19 yeni Tip Koronavirüs salgınının da etkisiyle 2. el araç pazarlarının kapanması, 2.el otomobil alıp satacakların internete daha da yönelmesini sağladı. Bu süreçte İnternetten ikinci el otomobil alım satımı daha da yaygınlaştı. Ancak bu süreçte Koronavirüs nedeniyle evden çıkamayan ve 2. el otomobil alışverişini internet üzerinden yapmaya yönelen vatandaşlar, kötüniyetli-dolandırıcı kişilerin de hedefine girdi! Bu dönemi fırsat bilen dolandırıcılar, sahte ilanlar üzerinden dolandırıcılık faaliyetlerini arttırdı. Gelen yoğun şikayet ve taleplerin ardından harekete geçen Ticaret Bakanlığı, yeni düzenlemelerle sahte ilan dolandırıcılığını engellemeye çalışıyor.



Son dönemde internet üzerinden yapılan ikinci el otomobil satışlarında sık sık dolandırıcılık olayları yaşandığı, vatandaşlar tarafından şikayet yoluyla TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderiliyor. İkinci el otomobil satışında sahte ilanlar üzerinden dolandırıcılık faaliyetlerinin, özellikle sosyal hayatın izole olduğu ve 2. el araç pazarlarının kapandığı şu dönemde daha da artmış olması, Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. 

TC KİMLİK yazarak mesaj gönderin! QNB Finansbank SMS ile kredi başvurusu yapanlara 100.000 TL verecek! TC KİMLİK yazarak mesaj gönderin! QNB Finansbank SMS ile kredi başvurusu yapanlara 100.000 TL verecek!


Vatandaşlar da 2. el araç satışında yaşanan sorunların ardından TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderdikleri dilekçelerde, ikinci el araç satışında olumsuzlukların yaşandığı, şeffaf ve denetlenebilir bir piyasa yaratılması için güvenli satış ortamının oluşturulması talep edildi. TBMM Dilekçe Komisyonu da bu dilekçleri işleme alarak Ticaret Bakanlığı'na gönderdi! 



BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ! YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR



Ticaret Bakanlığı'ndan TBMM Dilekçe Komisyonu'na verilen cevapta yönetmelik değişikliğiyle ilgili harekete geçildiği belirtildi ve "Yönetmelikte değişiklik çalışmaları İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nce yürütülmekte olup bu çalışmalarda internet sitelerindeki ticari ilanların bakanlığımızca yetkilendirilmiş işletmeler tarafından verilebilmesini sağlamaya yönelik kontrol ve doğrulama mekanizmaları ile bu sitelerin konuya ilişkin yükümlülükleri ele alınmaktadır." denildi. 



2. El otomobil satışlarında ilan sitelerinde satışın yapılmadığı ve ilan sitelerine bu kapsamda bir yükümlülük getirilmediği hatırlatılarak son dönemde gerçekleştirilen 2. elde garanti ve ayıba yönelik düzenlemelere vurgu yapıldı. Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ilan siteleri aracılığıyla kendi aralarında gerçekleşen, ticari niteliği haiz olmayan sıfır ve ikinci el otomobil alışverişlerinde yönetmeliğin uygulama alanı bulamayacağını belirterek yükümlülük getirilmesine yönelik herhangi bir çalışmanın ise olmadığını belirtti. 



FİYATLARI 'SERBEST PİYASA' BELİRLESİN!



Taşıt fiyatlarıyla ilgili gelen şikayetlere Bakanlığın cevabı fiyatların serbest piyasa koşullarında belirlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir oldu. Bakanlık cevabında ayrıca kinci el araba alım satımı sonucunda uyuşmazlıklarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğunun 1 yıldan az olamayacağını da ifade ederek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a atıfta bulundu.