Rüya yorumu ya da sıkça kullanıldığı şekliyle rüya tabiri, kişinin rüyasında gördüğü şeylerin tanımlanmasına denir.

Rüya yorumu ya da sıkça kullanıldığı şekliyle rüya tabiri, kişinin rüyasında gördüğü şeylerin tanımlanmasına denir. Rüyalar genellikle bilinçaltının bir yansımasıdır. Gün içinde yaşadığımız ve bizi etkileyen, kafamızı karıştıran, korku duymamızı ya da sevinç duymamızı sağlayan olayların, uyku halindeyken karmaşık şekilde yansımasıyla olur.



Rüyaları yorumlamak asırlardır yapılan bir durumdur. Rüyayı gören kişiler, rüyaların kendileri için bir işaret olduğuna inanır ve bu şifreleri çözme yoluna girer. Şifreleri doğru anlamak için ise rüya tabirlerine bakar.



Rüya Yorumunu Kim Yapar?



Rüyaların yorumlanması sıkça tartışılan bir konudur. Kimileri bunun mümkün olmadığını, sadece bilinçaltından etkilerle ortaya çıktığını savunur. Kimileri ise rüyaların bizlere yol göstermek için işaretler içerdiğini savunur. Eğer rüyanızın anlam içerdiğini düşünüyorsanız, rüyayı yorumlatmak için faydalanabileceğiz bazı kaynaklar vardır.



İslam dininde rüyalar, anlamlıdır. Diyanetin rüya yorumlarını içeren kitaplar vardır. Aynı zamanda internet aracılığıyla da bu tabirlere ulaşmak mümkündür. Bazı din adamları ise rüyalar için yapılan yorumun yetersiz olduğunu düşünür. Bunun nedeni, rüya yorumunu yaparken rüyayı gören kişinin kimliği, sıfatı gibi durumların yorum aşamasında büyük rol oynamasıdır. Örnek verecek olursak, rüyada elma gören öğretmen ile rüya da elma gören esnafın rüya yorumu aynı değildir. Kişinin mesleği, cinsiyeti yorum yaparken etkin olarak göz önünde olmalıdır.



Rüyalar Anlatılır Mı?

Cumhurbaşkanı Duyurdu: 10-20-30 Bin TL EMEKLİLERE Ödeme Verilecek! Cumhurbaşkanı Duyurdu: 10-20-30 Bin TL EMEKLİLERE Ödeme Verilecek!


İslami inanışa göre, kötü diye adlandırılan rüyaları anlatmak sakıncalıdır. Ölümler, zulümler ya da kişisel olarak kötü olarak değerlendirilen üzücü ve yaralayıcı rüyaları anlatmamak gerekir. Fakat iyi olarak görülen rüyaların paylaşılmasında bir sakınca yoktur.



Rüya yorumlanırken genellikle iki tür kaynak kullanılır. Bir tanesi İslami kitaplar, diğeri de psikiyatrik kaynaklardır. Bu tarz kitapları araç olarak kullanıp, kendi rüyalarınız yorumlayabilirsiniz. Rüyalar söz konusu olunca psikiyatri alanında adını duyuran Freud adlı düşünürdür. Freud, rüyaların yorumlanmasında psikolojik faktörleri ve hipnozu kullanır. Bu yöntemlerini anlattığı kitapları temin ederek ve detaylıca anlayarak sizler de rüyalarınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.



Meşhur Rüya Yorumcuları



Rüya tabiri, çeşitli mitolojik kaynaklarda dahi görülen bir durumdur. Bu nedenle tarihi oldukça eski zamanlara dayanır. Rüya yorumcusu olarak nam salmış birçok isim vardır. Dinsel bağlamda rüya yorumcularının en bilineni, HZ. Yusuf’ dur. Aynı zamanda HZ. İbrahim, HZ. Muhammed, HZ. Yakup da meşhur rüya yorumcularındandır. İslamiyet de olduğu gibi diğer inanışlarda da rüya yorumu yaygın olmuştur. Yahudi inanışında en çok adı geçen yorumcular; Nuşirvan, Yahya B., Adıl Malik, Ahdıb ve Hesimur’ dur.



Tabipler arasında meşhur olan yorumcular; Calinus, Bukrat, Ahran ve Bahtişar adlı kişilerdir. Eski zamanlar da filmlerden de sıkça duyulduğu üzere kâhinler bulunurdu. Bu kahinler gelecekten haber vermeleriyle nam salmış olsalar da rüya yorumları konusunda da etkiliydi. En meşhur rüya yorumcusu kâhinlerin başında Şatıh adlı kahin gelir.



Rüya Yorumcusu Olabilir Miyim?



Sorunun cevabı farklı açılardan getirilen bakışlara göre değişir. İslami olarak rüya yorumcusu olmak, Allah’ın kişinin kalbine verdiği doğuştan gelen bir ilimle mümkündür. Fakat psikolojik açıdan kişilerin yeterli çalışmaları yapması durumunda rüya yorumcusu olmalarında bir mani yoktur. Eğer rüya yorumcusu olmak istiyorsanız ilk olarak izleyeceğiniz yolu seçmelisiniz. Ancak bu sayede hedefinize ulaşırsınız. Rüyalarda görülen sembolleri anlamak için hazırlanmış içerikler bu amaç doğrultusunda sizlere yardımcı olur. Psikoloji kitaplarını okuyarak ve iyi bir dinleyici olarak rüya yorumlama konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Yardım almak için hem online içerikler hem de basılmış kitapları tercih edebilirsiniz. Unutulmaması gereken yorumun çok öznel olduğu ve kesinliğinin bulunmadığıdır. Bu nedenle yorum yaparken çok dikkatli olmak gerekir.