Sağlığa çok faydası bulunan Sarımsak alerji yapar mı? Doç Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, sarımsakla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Sağlığa çok faydası bulunan Sarımsak alerji yapar mı? Doç Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, sarımsakla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sarımsak alerjisi konusunda açıklamalarda bulunan Nacaroğlu, sarımsağa alerjisi olan kişilerce sarımsağın yanı sıra pırasa, soğan ve kuşkonmaz gibi besinler tükettiklerinde alerjik reaksiyonların oluşabileceğini ifade etti. Sarımsak ve alerjik reaksiyonlarla ilgili tüm detaylar haberimizde...



Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, yaptığı açıklamada Sarımsak alerjisine dikkat çekti. Son yıllarda artan besin alerjilerine parmak basan Doç. Dr. Nacaroğlu, sarımsak alerjisi olduğunda soğan, pırasa, kuşkonmaz gibi diğer besinlere alerjik bulgular ortaya çıkabileceğini ifade etti. 



Genetik nedenlerin yanı sıra çevresel etkiler de alerjik reaksiyonları tetikliyor. Nacaroğlu, Türkiye'de çocuk yaştakilerin %5 ila %10'unda besin alerjilerinin görüldüğünü aktardı. Nacaroğlu, Sarımsak Alerjisine karşı da uyardı. Şöyle ki Nacaroğlu, sarımsak alerjisinin çok nadir görüldüğünü ancak sarımsak alerjisinin hayati sonuçlara yol açabildiğini dile getirdi. Sarımsak alerjisi konusunda erken teşhis çok önem taşıyor. 



Sarımsak Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?



Sarımsak alerjisinin belirtileri de diğer besin alerjileri gibi tek tiplik içeriyor. Buna göre; Sarımsak alerjisi bulunup da sarımsak üreten kişilerde, ani başlayan kızarıklıklar, vücutta kaşıntı ve şişme, göz altlarında şişme, kusma, sürekli öksürük ve hışıltı şikayetleri baş gösteriyor. 

Emeklilere Özel: Vakıfbank'tan Büyük Fırsat! Emeklilere Özel: Vakıfbank'tan Büyük Fırsat!


Anafilaksi bulgusunun ardından alerjik reaksiyona maruz kalan hastaların alerjilerinin tespiti için gerekli testlerin yapılmasının büyük önem taşıdığını aktaran Doç Dr. Nacaroğlu, "Eğer sarımsak alerjisi şüphesi var ise kanda sarımsak için özgül alerji düzeyi bakılabilir ve cilt testinde sarımsak proteinine karşı duyarlılık araştırılır. Hastalarımıza anafilaksi gibi hayatı tehdit edici durumlarda kullanılmak üzere adrenalin otoenjektörü yazılıyor. Ayrıca sarımsak proteini diyetinden çıkartılarak izleme alınıyor. Sarımsağa benzer protein yapısı nedeniyle soğan, kuşkonmaz ve pırasa gibi zambakgiller ailesindeki diğer sebzeleri de dikkatli tüketmesi gerekiyor.” yorumunda bulundu.