Türkiye’de artık siber suç olağan dışı bir faaliyetten sıradan bir davranış olur haline geldi. Özellikle geçtiğimiz son iki yıl içerisinde yüzlerce vatandaşımız bu e-Devlet uygulamasını kontrol etmediği için sahtekârlığa uğradı.

Türkiye’de artık siber suç olağan dışı bir faaliyetten sıradan bir davranış olur haline geldi. Özellikle geçtiğimiz son iki yıl içerisinde yüzlerce vatandaşımız bu e-Devlet uygulamasını kontrol etmediği için sahtekârlığa uğradı. e-Devlet kullanmayan vatandaşlarımız ise herhangi bir şekilde sorgulama yapamadığı için ne durumda olduğunun farkında değil. Geçtiğimiz senelerde yapılan operasyonlarda milyonlarca kişinin kredi kartı bilgileri, kimlik bilgileri ve şahsi bilgileri ele geçirildi. Siber suçlular günümüzde daha çok insanın canını yakabilmek için daha farklı yollar arıyor, özellikle yükü olmayan pahası ağır olan ürünlere yöneliyorlar. Örneğin kredi kartları, mobil ödeme platformları, kayıtlı kredi kartlarından ödemeler ve benzeri ödeme yolları. Siber suçluların cep telefonunuza kayıtlı otomatik ödeme kayıtları, mobil ödeme platformları ve benzeri kredi kartı modülleri ile Türkiye’de milyonlarca TL’nin havaya karışmasını sağlıyor.



Bu siber suçlular artık kredi kartlarından çalınan paraların hiçbirini TL olarak kullanmıyor, para çalınacak olan kredi kartlarından Bitcoin ve benzeri kripto para birimlerini satın alıyorlar ve ilgili Bitcoin kripto para hesabına gönderiyorlar. Devletin bu kripto para hesaplarını takip etme gibi bir şansı olmadığı için yakalanmaları normalden daha uzun sürüyor. Ayrıca zaten gizlilik sağlıyorlar ve İP adreslerinden bulunmaları çok zor oluyor. Geçtiğimiz yıllarda devlet kurumunda çalışan, bilgisayar kullanıcısı olan ve e-posta adresi olan tüm memurlara aynı şekilde oltalama mailleri gönderiler. Durumdan bir haber olan memurların bu oltalama maillerine tıklayarak dolandırılmaları çok kısa sürdü. Ayrıca sadece kendileri değil devletin gizli bilgileri olmaması gereken ellere geçti. Bu tür uygulamalara ve oltalama işlemlerine karşılık gerekli memurlara gerekli eğitimler verildi ancak hala durumdan bir haber olan memurlar var. Eğer kişisel olarak bilgilerinizi saklamak istiyorsanız öncelikle cep telefonunuzu ve kullandığınız bilgisayarı virüslere karşı temizleyerek işe başlayabilirsiniz.



E-DEVLET’İ HEMEN KONTROL EDİN!

Cumhurbaşkanı Duyurdu! Emeklilere Özel İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor! Cumhurbaşkanı Duyurdu! Emeklilere Özel İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor!


Siber suçlular geçtiğimiz Tapu Bilgiler Beyan sistemini hackledi ve ortadan kaybolan para Türkiye’de 10 bin ailenin ömür boyu geçinebilmesi için yeterliydi. Siber suçluları harekete geçiren zayıflık ise her zaman bilinenler oldu. Mail ile gönderilen oltalama e-postası. Ancak tapu bilgilerinizi kontrol ederek herhangi bir soyulma ve sahtekârlığa uğrama şansınız yok oluyor. e-Devlet kapısı sistemine giriş yapın, arama bölümüne “Tapu Telefon Bilgileri Beyan” kısmında vatandaşların kendi telefon numaralarını bulundurmaları gerekiyor. Bu sayede vatandaşların üzerlerine olan taşınmazları için tapu işlemleri yapılırken telefonlarına mesaj gidiyor. Otomatik olarak gönderilen SMS sayesinde vatandaşlar olası bir sorunu önceden fark edebiliyorlar.



E-DEVLET OLTALAMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?



Siber suçlular, e-Devlet kullanıcılarına yönelik yaptıkları bu tüm uygulamalardan sonra ortaya ciddi bir miktar çıkartılabilecek kadar büyük dolandırıcılık yaptılar. Oltalama için Android cep telefonlarından e-devlet işlemlerini yapan vatandaşlar hedef alınıyor. Söz konusu olan web sitelerinde vatandaşlardan para iadesi için kişisel bilgileri isteniyor. Daha sonrasında ise site üzerinden işlemin yapılamadığı ve doğrulama için cep telefonlarına gelen e-devlet uygulamasının indirilmesi isteniyor. Böylelikle de koruma sistemi oltalama ediliyor. Bu noktada kullanıcıların son derecede dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü yönlendirildikleri telefon uygulaması sahte ve karşılarına çıkan “e-devlet Kapısı Online Aidat İade Sistemi” sayfaları çıkıyor. Burada eksik kalan bilgilerin vatandaşlar tarafından doldurulması isteniyor. Burada yer alan bilgiler vatandaşların kişisel bilgilerini oluşturuyor. Bu kişisel bilgiler siber suçluların, kullanıcıların kredi kartlarına ulaşabilmelerine neden oluyor.