"Bu pazar seçim olsa oyunuzu kime kullanırsınız?" sorusunu yanıtlayan yurttaşların Gelecek Partisi ve Deva Partisi'ne olan ilgileri artıyor. 2019 yılı Aralık ayından bu yana her ay düzenli bir şekilde Gündemetre başlığı altında siyasal ve toplumsal araşt

"Bu pazar seçim olsa oyunuzu kime kullanırsınız?" sorusunu yanıtlayan yurttaşların Gelecek Partisi ve Deva Partisi'ne olan ilgileri artıyor. 2019 yılı Aralık ayından bu yana her ay düzenli bir şekilde Gündemetre başlığı altında siyasal ve toplumsal araştırmalar serisi yapılan Yöneylem Araştırma'nın son verileri dikkat çekti. Bugün seçim olsa hangi parti ne kadar oy alıyor? Partilerin oy oranları ne durumda?



AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın eridiğini, AK Parti'nin 2002 yılında ki oy oranına göre düştüğünü gösteren araştırmanın en dikkat çeken kısımlarından biri de yeni kurulan siyasi partilerin aldıkları oy oranları oldu. Araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden kota temeline dayalı anket yönetimi ile, 26 istatistiki bölgeye bağlı olan yerleşim alanlarında 2 bin 402 görüşme gerçekleştirilerek tamamlandı.

900 TL Doğalgaz Faturası Desteği Başladı 900 TL Doğalgaz Faturası Desteği Başladı


Araştırmanın alan uygulaması, 2020 yılı 23-27 Eylül tarihleri arasında yapıldı. Raporlamada, frekans analizleri, korelasyon teknikleri, anlamlılık testlerinden faydalanıldı ve çeşitli histogramlar da kullanıldı. Araştırmanın örneklem büyüklüğü, ülkemiz genelinde %95 güven aralığı içerisinde +/- yüzde 2 hata payıyla birlikte çözümleme gerçekleştirmeye imkan sunuldu.



Araştırmaya göre ülkemizin acilen çözülmesi gerekli olan sorunlarının ilk 5'inden 3'ü ekonomik alanda bulunuyor. Ekonomik sorunlar, yurttaşların en önemli gündemi bulunan covid-19 salgınından daha fazla konuşuluyor. Okulların açılmasının ardından eğitim meselesi, acilen çözülmesi gereken sorunlar içerisinde beşinci sıraya çıkmış oldu.



"Önümüzdeki Pazar günü milletvekili seçimleri gerçekleştirilecek olsa hangi partiye oy kullanırsınız?" sorusunu yanıtlayan yurttaşlar şu yanıtları verdi.



Verilen yanıtlara göre siyasi gelecekleri merak konusu olan Ali Babacan'ın Deva Partisi ve genel başkanlığını Ahmet Davutoğlu'nun üstlendiği Gelecek Partisi'nin de oy oranları da meydana çıktı! Kararsızlar dağıtıldığı durumda Deva Partisi'nin %3, Gelecek Partisi'nin ise %1.3 oranında oy almış olduğu, iki partinin ise toplam oyunun %4.3 olarak ortaya çıktığı gözlemlendi.



İŞTE O ORANLAR!



AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) - %30.7

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) - %24.8

HDP (Halkların Demokratik Partisi) - %10.5

MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) - %7.7

İYİ Parti (İYİ Parti) - %9.8

SP (Saadet Partisi) - %1.1

GP (Genç Parti) - %1.2

DP (Demokrat Parti) - %2.7

KARARSIZLAR - %4.5

OY KULLANMAYACAK OLANLAR - %6.1

CEVAP VERMEYENLER - %0.3



EN ÇOK OY KAYBEDEN PARTİ CHP OLDU



Daha önce gerçekleştirdiği araştırmalarla karşılaştırmalı bir tabloyu da paylaşan MetroPoll'ün aktarmış olduğu verilere göre, Eylül ayında en çok oyu kaybeden partinin CHP olduğu gözlemlenirken, en çok oyu kazanan partinin de İYİ Parti olduğu görüldü.



Ağustos ayında CHP'nin oyu %21.2 olarak görülüyorken, Eylül ayında %17,7 oranında görüldü. AK Parti ise %31.3'lük bir oy oranından %32.3 oranına yükseliş yaşadı. Araştırmalara göre, protesto oylarında ve kararsızların oylarında da artış meydana geldi. Ağustos ayında katılımcıların %11.2'si 'Kararsızım' derken, Temmuz ayında da aynı oran görüldü. Protesto oylarında ise bir önceki aya kıyasla %0.2'lik bir düşüş oluştu.