Rekabet artık hemen her alanda kendini göstermektedir. Televizyon dizileri de çoğu zaman rekabete kurban gitmektedir.

Rekabet artık hemen her alanda kendini göstermektedir. Televizyon dizileri de çoğu zaman rekabete kurban gitmektedir. Zira yakın geçmişe kadar televizyon karşısında olan insanların seçim şansı yüksek değildir. Ekranlarda;

  • Diziler,

  • Yarışma programları,

  • Tartışma programları sayı bakımından bu günkü kadar fazla olmamıştır.


Bu neden yüzünden vatandaşların bir programı ya da diziyi beğenmemeleri halinde karar değiştirmeleri çok kolaydır. Sektöre iddialı şekilde giremeyen ya da istediği ilgiyi göremeyen diziler bundan ötürü yayından kaldırılmaktadır. Bir dizinin yayından kaldırılması ise hem onlarca kişinin emeğini hem de ekmek teknesini yok etmektedir.

Reytingler Değişti


Reyting savaşları olarak da bilinen izlenme oranları pek çok yapımın ipinin çekilmesine neden olmaktadır. Bu alanda en çok merak edilen günler arasında Cuma bulunmaktadır. Çünkü cuma günleri hem diziler hem de yarışma programları arasında rekabet oluşmaktadır. Geçtiğimiz aylarda yayın hayatına başlayan;

  • Son Yaz,

  • Seni Çok Bekledim gibi diziler isteneni karşılamamıştır.


İddialı giriş yapmasına karşın Son Yaz dizisi özellikle geçen hafta reytinglerde hüsran yaratmıştır. Bu neden yüzünden dizide final iddiaları gündeme gelmiştir. Ancak bu hafta dizinin reytingleri yeniden yükselmiştir. Başrollerinde Özcan Deniz ve İrem Helvacıoğlu olan Seni Çok Bekledim için de aynı durum geçerlidir. Dizi istediği başarıyı ilk bölümlerinde yakalayamamıştır. Buna karşın geçen bölümün izlenme oranları umutları yükseltmiştir.

Hangi Diziler Final Yapacak


İzlenme oranlarında istenen neticelerin alınamaması final yapacak diziler listesinin kabarmasına neden olmaktadır. Artık kanallar için orta reyting seviyesi de kabul edilebilir bir durum değildir. Programların ya da dizilerin en azından ilk beş ila on arasında yer alması gerekmektedir.

Akrep dizisi son zamanlarda tehlike çanlarını üzerinde toplayan dizilerden biridir. Zira ilk bölümlerinde oldukça enteresan bulunan dizi zaman içerisinde izleyici kaybı yaşamıştır. Bu neden yüzünden uzun zamandan beridir orta reyting grubunda yer almaktadır. Durumun bu şekilde ilerlemesi halinde dizinin final yapacağı konuşulmaktadır. Kanaldan ise henüz resmi ve net bir açıklama yapılmamıştır.

Kanallardan Hamle Geldi


Dizilerin final tarihleri farklı nedenle yüzünden verilmektedir. Örneğin Çukur halen reyting alan önemli dizilerden biri olarak kendini göstermektedir. Buna karşın senaryo gereği dizinin final tarihi açıklanmıştır. Bu sayede seyirci kaybı yaşanmadan ve kalite düşmeden dizi sonlandırılacaktır. Ancak her dizi için aynı durum geçerli değildir. Böyle anlarda kanallardan artı arda hamleler gelmektedir.

Kanalların iddialı yapılması için gün değiştirme hamlesi yaptıkları bilinmektedir. “Seni Çok Bekledim” de gün değişim hamlesi geçiren dizilerden biridir. Zira dizi ilk yayın gününde karşısındaki isimlere karşı başarılı olamamıştır. Bu neden yüzünden Star TV dizinin gününü değiştirmiştir. Değişim sonrasında Sol Yanım dizisi kaybedilmesine karşın Seni Çok Bekledim reytingleri yükseltilmiştir.

Reyting Sonuçları Ne Oldu?


Merak edilen reyting sonuçları günlük olarak yayımlanmaktadır. İçeriklerimize konu olan yapımlar için en son sonuçlar ise oldukça ilgi çekicidir. İşte Total’de yer alan o sonuçlar;

  • Kırmızı Oda – TV 8

  • Esra Erol’da – ATV

  • Arka Sokaklar Kanal D

  • Müge Anlı ile Tatlı Sert- ATV

  • Hava Durumu- ATV

  • Ramo – Show TV

  • Selçuk Tepeli ile Fox Ana Haber – Fox TV

  • Arka Sokaklar Özet – Kanal D

  • ATV Ana Haber – ATV

  • Son Yaz- Fox TV şeklindedir.


Sonuçlar birden başlayarak sıralı şekilde verilmiştir. Ancak konu sonuçların sabit olmamasıdır. İlerleyen haftalarda listeye Seni Çok Bekledim gibi yapımların girmesi de beklenmektedir. Zaten beklentilerin karşılanmaması durumunda final açıklamaları gelecektir.