Covid-19 virüsü yediden yetmişe herkesi enfekte edebilecek güçte bir virüstür. Bu noktada bağışıklık sistemi en önemli faktör oluyor.

Covid-19 virüsü yediden yetmişe herkesi enfekte edebilecek güçte bir virüstür. Bu noktada bağışıklık sistemi en önemli faktör oluyor. Yaşlıların bu sistemi gençlere oranla daha zayıf olduğu için yaşlılar daha fazla enfeksiyon riski altındadır. Fakat bu virüsün neden öldürücü olduğunu anlamak için virüslerin yapısını incelemek gerekiyor.



Virüslerin Yapısı Nasıldır?



Virüsler zarflı ve zarfsız olarak 2 kısımda inceleniyor, Covid-19 virüsü zarflı bir virüstür. Genetik bir mutasyon geçiren bu virüsün zarflı olması, alkol bazlı temizlik ürünleri ile zarfının eritilebilmesine olanak sağlıyor. Esasında etrafımızda binlerce virüs ve bakteri var. Bunları gözlerimizle göremiyoruz. Bazı virüs türleri sadece hücre içine yerleştiğinde aktifleşebiliyorken bazıları hücre dışında da aktifleşebilir. Covid-19 virüsü genetik bir mutasyon geçirdi ve insanlığı şimdilik çaresiz bıraktı. Hiç bir ilaç şu an için bu virüsü yok edemiyor. Ancak el ve kollarda pasif olarak duran virüsün, sıkı kişisel temizlikle atılması mümkün.



Covid 19 Nasıl Aktifleşiyor?



Virüsün aktifleşmesi, insan hücresindeki reseptörlere bağlanması ile gerçekleşiyor. Akciğerlerimizde en korkunç hastalık olan Zatürreye neden oluyor. Ondan korunmak için tek yapacağımız, virüsün solunum yolumuza bulaşmasını engellemek. Özellikle 65 yaş üstü olanları önemli ölçüde etkileyen bu virüsün İtalya'da büyük ölçekte ölümlere neden olması, yaşlı nüfusunun fazla olmasındandır



Covid Virüsüne Yakalanan Herkes Ölür mü?



Bu virüsü taşıyan insanların yüzde 4'ü ölüyor. Yaşlılarda oran daha yüksek ( yüzde 15).Yaşlılarda komorbite adı verilen şeker hastalığı ve diyabet hastalığı, kanser gibi hastalıklar, insan bağışıklık sistemini zayıflatıyor, bu hastalar virüsten daha kolay etkileniyor.



Corona Virüsün Etkilediği Kronik Hastalar Kimlerdir?



Genellikle kalp yetmezliği olanlar, diyabet, böbrek yetmezliği olanlar, KOAH hastası olanlar, kanser olanlar ve yüksek tansiyon hastaları bu virüsten feci şekilde kötü etkileniyor.

Akbank SMS atarak ihtiyaç kredisi vereceğini duyurdu! Başvuru yapanlara 100.000 TL'ye kadar nakit kredi verilecek! Akbank SMS atarak ihtiyaç kredisi vereceğini duyurdu! Başvuru yapanlara 100.000 TL'ye kadar nakit kredi verilecek!


Hamile Kadınlarda Corona Virüs Etkisi Nasıl Oluyor?



Virüsün plasentaya geçtiğini ve bebeği etkilediğini gösteren bir çalışma yoktur. Ancak yapılan çalışmalardan biri de, etkilenen hastaların, kan gruplarındaki farklılığa göre, virüsün nasıl etki ettiği araştırıldı. Buna göre A kan grubu olanların virüsü kapma riski, 0 grubu olanlara göre daha yüksek çıktı. Bu sonucun bir başka nedeni de A grubu popülasyonunun 0 grubu popülasyonundan daha fazla sayıda olması olabilir.



Uzmanlar Neden Evde Kalmayı Öneriyor?



Bu virüsün öldürücü etkisini göstermesinin tek bir yolu var, solunum yoluna girmesi. Elden ele, hava zerrecikleri ile kolayca yayılan bu felaketin, yayılım zincirini kırmak elimizdedir. İnsanlar birbirlerine mesafeli olurlarsa, kalabalık ortamlarda bulunmazlarsa, eve kapanıp gerekli temizliği yaparlarsa, iyi beslenirlerse virüsün daldan dala zıplamasının önü kesilecek ve bu illet tamamen yok olacaktır.



Koronavirüs Yüzeylerde Ne Kadar Yaşayabilir?



Virüsün ev eşyaları üzerinde varlığını sürdürmesi, evdeki neme ve çevre şartlarına göre değişiyor. Bu süre 3 saat ile 1 hafta arasında olabiliyor. Virüsün her an solunum yolumuza bulaşma riski olduğundan, ellerimizi sık sık 20 saniye boyunca sabunla iyice yıkayalım. Ellerimizi ağzımıza gözümüze ve burnumuza götürmeyelim. Kapı tokmaklarını merdiven tırabzanlarını 100 derece kaynattığımız suya sıvı sabun ekleyerek yıkayalım ve temiz bezle silelim. Virüsün cam plastik ve metal yüzeylerde ömrünün en az 5 gün olduğunu savunan uzmanların önerilerine kulak verelim.



Virüs Havada Kaç Saat Yaşar?



Koronavirüs havada en fazla 5 saat yaşar. Hava güneşli ve açıksa bu süre 3 saate kadar inebilir.



Koronavirüse karşı Şansımız Var mı?



Uzmanlara göre, herkes temizlik kurallarına tam olarak uyarsa bu virüsü ortadan kaldırabiliriz.



Koronavirüs Yiyeceklerle Bulaşabilir mi?



En çok merak edilen konu budur, ancak bunu destekleyecek bir kanıt bulunamadı. Araştırmalar daha çok yeni be dışarıdan alınacak yiyeceklerle bulaşma ihtimalini göz önüne alarak temkinli olmak gerekiyor. Yine de Avrupa Gıda Güvenliği Kuruluşu EFSA raporlarına göre, yiyecekle virüsün kontamine olduğu vakalara rastlanmamıştır.



Evde yiyecekleri Koronavirüs Karşı Nasıl Hazırlamalıyız?



Koronavirüsün zayıf yanı ( zarflı olduğundan) yüksek ısıda ölmesidir. Asla bu süreçte az pişmiş et tüketmeyelim ve yiyeceklerimizi pişirmeden önce sebze ve meyvelerimizi iyice temizleyelim. Çünkü her geçen gün bu virüsle ilgili yeni bilgiler geliyor.



Koronavirüsü Fazla mı Abartıyoruz?



Koronavirüs, mutasyon geçiren yeni bir virüs olduğundan ve temizlikle yayılım zinciri kolayca kırılabileceğinden, herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Eğer virüs dünyada şimdiye kadar Worldmeters verilerine göre, 3 ay içinde 423.469 kişiyi enfekte ederek, 18.909 kişiyi öldürmeseydi, bu kadar korku ve farkındalık oluşturmazdı. Direkt olarak hayatımızı tehdit ettiği için bu konuda çok yazılar yazılıyor ve yorumlar yapılıyor. Dünya ekonomisini felç edecek kapasitedeki bu virüsün ciddiye alınması gerekiyor.



Bu Gün Coronavirüs İstatistikleri



Dünya genelinde bu güne kadar 423.469 kişi enfekte oldu ve 18,909 kişi öldü. İyileşen hastaların sayısı ise bu gün itibari ile 109,153 kişi oldu.



Korona Virüs İyileşen Hastalarda Etki Bırakır mı?



Uzmanlar, iyileşen hastalarda da akciğerde kalıcı hasarlar bıraktığını ifade ediyorlar.



Koronavirüs Belirtileri Kesin Olarak Nelerdir?



Yüksek ateş, öksürük, solunum yetmezliği, baş ağrısı, ishal, yorgunluk ve diğer grip belirtileridir.