2020'nin sonbahar ayları ile Aralık ayında Türkiye'de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Yağış azlığı nedeniyle de barajların doluluk seviyesi düştü.

Cumhurbaşkanı Duyurdu! Emeklilere Özel İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor! Cumhurbaşkanı Duyurdu! Emeklilere Özel İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor!
2020'nin sonbahar ayları ile Aralık ayında Türkiye'de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Yağış azlığı nedeniyle de barajların doluluk seviyesi düştü. Türkiye'nin ikliminin son 20 yılda yağışlı ve güzel geçtiğini kaydeden Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu yıldan sonra kuraklığı daha ciddi hissedeceğimizi söyledi. Sadece 2008, 2013 ve 2017'de ciddi bir kuraklık yaşandığını aktaran Yaşar, 2022'den itibaren de ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalabileceğimizi dile getirdi.


"Altıncı yüzyılda kullanılan sisteme geçilmeli"


2020 yılında yağış bakımında yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını kaydeden Yaşar, bütün barajların yüzde 50'nin altında bir doluluk oranına sahip olduğunu söyledi. 2022 ve 2023 ile birlikte kuraklığın ciddi şekilde hissedileceğini aktaran Yaşar, henüz gerçek kuraklıkla karşılaşmadığımız dile getirdi. Yer altı barajlarıyla ilgili hazırlıklar yapılmasının önemine değinen Prof. Dr. Doğan Yaşar, altıncı yüzyılda İstanbul'da kullanılan sarnıç sistemine yeniden geçilmesi gerektiğini ifade etti.


"Asıl sorunumuz su kaynakları kıtlığı değil, su yönetimi"


Küresel ısınmanın zirve yaptığı 2020'de dünya genelinde yağışların bir hayli arttığını kaydeden Yaşar, Türkiye'de ise yağış bakımından kıtlık görüldüğünü sözlerine ekledi. Nüfus artışının özellikle Türkiye'de normal seviyenin üzerinde arttığını belirten Yaşar, var olan nüfus politikasıyla ülkede su sıkıntısının yaşanmasının kaçınılmaz olduğuna işaret etti. Yaşar, Türkiye'nin asıl sorununun su kaynakları kıtlığı değil su yönetimi olduğunu belirtti.