Hiperlipidemi son yılların en önemli sağlık problemleri arasında yer alıyor. Peki, hiperlipidemi nedir? Hiperlipidemi belirtileri nelerdir? Hiperlipidemi tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

Emekli Maaşlarını Ziraat Bankası Üzerinden Alan Tüm EMEKLİLERE 200.000 TL'ye Kadar Nakit Ödenecek! Emekli Maaşlarını Ziraat Bankası Üzerinden Alan Tüm EMEKLİLERE 200.000 TL'ye Kadar Nakit Ödenecek!

Halk arasında kolesterol yüksekliği olarak bilinen hiperlipidemi önemli bir sağlık sorunudur. Tıp terminolojisine göre hiperlipidemi, kandaki yağ oranlarının yüksekliğine işaret etmektedir. Lipid kelimesi yağ anlamına gelmektedir. Kolesterol sadece yağ tipidir.  Hiperlipidemi ise daha geniş kapsamda değerlendirilmelidir. İnsan vücudunda bulunan yağ tipleri arasında trigliserid, LDL kolesterol ve yağ asidi bulunmaktadır. HDL kolesterol yararlı yağ tipi olarak kabul edilmektedir. Hiperlipidemi, tüm yağ tiplerinin gerektiğinden fazla oranda vücutta bulunması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Kan testi sonucunda öğrenilmesi mümkündür. 

Hiperlipidemi Belirtileri Nelerdir?

Hiperlipidemi belirtileri her hastada görülmeyebilir. Bu yüzden düzenli kan testleri verilmesi gerekmektedir. Başlıca hiperlipidemi belirtileri arasında karın ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, baldırlarda oluşan ağrı, denge kaybı, göz retinasının beyazlaması ve inme olabilir. Kolesterol yüksekliği atar damarlarda tıkanmaya neden olacağı kalp rahatsızlıkları hissedilebilir. 

Hiperlipidemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
 
Hiperlipidemi tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Erken teşhis koyulması halinde kalp rahatsızlıkları ve diyabetin önüne geçilebilir. Tedavi süreci iki şekilde yürümektedir: egzersiz, beslenme, yaşam şeklinin değiştirilmesi ve ilaç kullanılmasıdır. Hiperlipidemi rahatsızlığı bulunan kişilerin kolesterol oranlarının düşürülmesi gerekmektedir. Bu yüzden hızlı bir diyet programı uygulamaları istenmektedir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri, proteini bile yağsız tüketmeleri tavsiye edilir. Margarin, tereyağ, iç yağ gibi ürünler kullanılmamalıdır. Kolesterol miktarının 200 mg ile sınırlı tutulması önem taşımaktadır. Kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir. Beslenme şeklindeki düzenlemeyle beraber sporda yapılmalıdır. Günlük en az yarım saatlik egzersiz programlarına geçilmelidir. Sigara kullanan kişiler risk grubu içerisinde bulunmaktadır. Sigara kullanımı bırakılmalıdır. Fazla kilolar verilmelidir. Hiperlipidemi kontrol altına alındıktan sonra yaşam şeklinde değişiklikler yapılmamalıdır.