Hızlı okumak, özellikle günümüz koşullarında çok önemli. Peki daha hızlı okumak için ne yapmak gerekir? Okumayı hızlandırmak için ipuçları haberimizde…

İster zevk, bilgi, eğlence, akademik veya kariyer amaçlı, ister sadece gerçeklikten kaçmayı sevdiğiniz için okuyun, okumak hayattaki en önemli ve ödüllendirici faaliyetlerden biridir. Daha verimli okumayı öğrenmek, öğrenmenizi geliştirmenize, düşüncenizi geliştirmenize ve bilgileri saklama yeteneğinizi geliştirmenize de yardımcı olacaktır. Buna rağmen, çoğumuz günlük hayatımızın hokkabazlığı göz önüne alındığında, istediğimiz kadar okumak için zaman ve enerji bulamıyoruz.

Bu makalede, hemen uygulamaya başlayabileceğiniz bazı basit adımları ve yöntemleri izleyerek daha hızlı ve daha iyi okumayı öğrenmenize yardımcı olacak bazı püf noktaları ve yöntemleri açıklayacağız. İşte okumayı hızlandırmak için bazı ipuçları…

Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir? Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir?

hizli-okumak-icin-ne-yapmali-okumayi-1

Size uygun okuma ortamını bulun

Daha hızlı ve daha iyi okumayı öğrenmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey okumak için mükemmel ortamı bulmaktır. Çoğu okuyucunun nerede olursa olsun okumaktan hoşlandığı doğrudur, ancak iyi okumayı diğerlerinden daha fazla teşvik eden bazı yerler vardır ve bunlar herkes için farklıdır. İster işte, ister evde, ister halka açık bir yerde okuyor olun, aşağıdaki kriterleri karşılayan bir yer bulun:

Sakin bir yer bulun

Okurken sakin ve rahat olmanız çok önemlidir, böylece etrafınızda olup bitenlere değil, içeriğe gerçekten odaklanabilirsiniz. Uzman okuyucular, dikkatleri dağılmadan en gürültülü ve en kalabalık yerlerde okuyabilir; ancak, yeni başlıyorsanız veya okuma becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, mümkün olduğunca okuma koşullarını iyileştirmeye çalışmalısınız. Sakin ve sessiz bir yer bulmak sizi uzun bir yol kat edebilir.

Aydınlatma önemli

Ortamı doğru okumaya hazırlamanın bir parçası olarak, aydınlatmayı dikkate almak önemlidir. Örneğin karanlık ışık, konsantre olmayı zorlaştırır ve sonuç olarak okuma hızınızı yavaşlatır. Bazı durumlarda baş ağrısına bile neden olabilir. Öte yandan, ışık çok parlaksa, gözlerinizin retinasını bunaltabilir ve kelimeleri net olarak görmekte zorlanabilirsiniz. Gözleriniz için daha yumuşak olan doğal ışıkta okumak her zaman en iyisidir. Geceleri veya içeride okumayı seviyorsanız, kitabınıza veya yüzünüze doğrudan parlamayan bir masa lambası bulun.

hizli-okumak-icin-ne-yapmali-okumayi-2

Rahatına bak

Özellikle uzun süre aynı pozisyonda kalmanız muhtemel olduğundan, okurken iyi bir duruş sergilemek ve doğru sandalyeyi bulmak çok önemlidir. Bir süre sonra havada tutması zor olabilecek büyük, ağır kitapları okumaktan kaçının.

Nasıl daha iyi yazılacağını öğrenmekle de ilgileniyorsanız, İngilizce yazma becerilerinizi nasıl geliştireceğinizle ilgili bu makaleyi kaçırmayın.

Kelime gruplarını oku

Daha hızlı okumak için en iyi sonuç veren alıştırmalardan biri, bir cümlenin tamamını kelimesi kelimesine okumak değil, aynı anda birden fazla kelimeyi okumaktır. Buna sözcük parçalama denir ve daha hızlı okumanın ana anahtarlarından biridir. Her bir kelimeyi tek tek okumak yerine, üç kelimeyi bir bakışta okumaya çalışın. Bunu cümlelerin zihinsel resimlerini çekerek yapabilirsiniz. Okuduğunuzu hala işleyebildiğinizi ve anladığınızı fark edeceksiniz, ancak bunu yapmak için çok daha az zaman harcıyorsunuz.

Cümlelerin zihinsel resimlerini çekmenin yanı sıra, zaman kazanmak için bunları çevresel olarak da okuyabilirsiniz. Bu teknik ilk başta zor gibi görünse de, biraz pratikle hemen yapabilirsiniz.

Örnek: Hiç bu kadar büyük ve korkutucu bir adam gördünüz mü? Bu cümlede 13 kelime var. Bunları birer birer okursak, yani “Sen – hiç – gördün mü…” her kelime arasında bir duraklama ile okursak, daha uzun sürer. Ancak kelime grupları yaparsak okuma süresi önemli ölçüde azalacaktır. Bunu şöyle okurduk: "Hiç bu kadar büyük ve göz korkutucu bir adam gördünüz mü?" 12 yerine 3 kelime okursak bu cümleyi okumak için harcadığımız zaman daha kısa olacaktır.

Alt seslendirmeyi durdur

İç monolog olarak da bilinen alt seslendirme, okuduklarımızı zihinsel olarak tekrar etme alışkanlığıdır. Doğal bir refleks olmasına rağmen, okuma sürecini büyük ölçüde yavaşlatabilir. Bu basit teknikleri takip ederek kısa sürede bu engeli aşabilecek ve okuma hızınızı artırabileceksiniz.

İç sesini bastır

İç sesinizi meşgul tutarsanız daha az alt ses çıkarırsınız. Başlamak için, iç sesinizin dikkatini dağıtmak için okurken 1'den 3'e kadar saymanızı öneririz. Ayrıca arka planda çalan enstrümantal müzik eşliğinde veya sakız çiğnerken de okumayı deneyebilirsiniz. Bu teknik başta zor gelse de zamanla çok daha hızlı okumanıza yardımcı olacaktır.

hizli-okumak-icin-ne-yapmali-okumayi-3

Disiplinli ol

Başka bir kişinin nasıl okuduğunu gözlemleyin ve gözlerinin soldan sağa hareket etmediğini, aksine aniden önden arkaya gittiğini fark edeceksiniz. Bunun nedeni, alt seslendirme tarafından oluşturulan bir gerileme sürecidir. Bunu ortadan kaldırmanın en iyi yolu, gözlerinizi bir yandan diğer yana sorunsuz hareket edecek şekilde eğitmektir. Bunu parmaklarınızı kılavuz olarak kullanarak yapabilir ve okurken gözlerinizi parmaklarınızı takip edecek şekilde eğitebilirsiniz.

Teknolojiyi kullan

Şu anda piyasada bulunan belirli uygulamalarla alt seslendirmeyi kolayca kaldırabilirsiniz. Metni daha hızlı okuyabileceksiniz çünkü kelimeler o kadar hızlı bir şekilde görünüyor ki, okuduklarınızı zihinsel olarak tekrarlamak için zamanınız olmayacak.

Bir kılavuz kullanın

Sıradan bir insanın gözlerini okurken izlerseniz, zıpladıklarını ve etrafta uçuştuklarını fark edeceksiniz. Beklendiği gibi, eşit olarak ileri geri gitmezler. Bunun nedeni, daha önce okuduğumuz kelimelerin üzerinden geçme eğiliminde olmamızdır. Bir sonraki tekniği kullanarak, alışkanlığı kırabileceksiniz.

Okumayı öğrenirken öğretmenlerinizin kaybolmamanız için parmağınızı kılavuz olarak kullanmanızı teşvik ettiğini hatırlıyor musunuz? Pekala, size yol göstermesi için parmağınızı veya yer iminizi kullanmalısınız, ilk başta biraz çocukça gelse de. Durmadan veya geri gitmeden parmağınızı sayfada ileri geri hareket ettirin. İlk geçişte en önemli kavramları konsantre etmeye ve özümsemeye çalışın.

Önemli kısımları tekrar okuyun

Bir cümle veya pasaj dikkatinizi çektiyse, tekrar okuyun. Üzerine düşün. Bir kitabı veya makaleyi okumayı bitirdiğinizde, onu bir kenara atmayın. Sizinle rezonansa giren bölüme geri dönün veya baştan okuyun.

Yeniden okumak, daha fazla zaman aldığı için başlangıçta verimsiz görünebilir, ancak metni daha iyi anlayacaksınız, bu da sizi uzun vadede daha verimli bir okuyucu yapacaktır. Dikkatinizi çeken bir paragrafı tekrar okumak, sadece onu hatırlamanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda onun nelerden hoşlandığını da hatırlayacak ve ona farklı bir ışık altında bakacaksınız.

Daha fazla oku

Normal okumadan daha iyi sonuç veren hızlı okuma alıştırmaları yoktur. Daha fazla okuyarak, bu konuda daha iyi olacaksınız. Okumada ne kadar iyiyseniz, o kadar hızlı okursunuz. Günlük okumak, yukarıda tartışılan tüm okuma stratejilerini uygulamanıza ve geliştirmenize de olanak tanır.

Ek olarak, bir kronometre almanızı ve okuma hızınızı ölçmenizi öneririz. Ortalama okuma hızının dakikada 200 ile 300 kelime arasında olduğunu biliyor muydunuz? Her seferinde önceki sayınızı geçmeyi hedefleyerek bunu düzenli olarak yapmaya başlayın. Günlük veya haftalık hedefinize ulaştığınızda kendinize bir ödül verin. Kendinizi eğitirseniz ve yukarıda belirtilen tüm teknikleri uygularsanız, kesinlikle harika sonuçlar göreceksiniz.