TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE! TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE!

1932 yılından bugüne her 10 yılda 3-5 puan artan ve Flynn etkisi adı verilen IQ gelişimi Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk gez gerilediği gözlemlendi. Veriler, özellikle 18-22 yaş arasındaki eğitimli kişilerde IQ seviyesinin düştüğünü gösterirken farklı ülkelerde de insanlığın IQ seviyesinin düştüğü gözlemleniyor.

Northwestern Üniversitesi ve Oregon Üniversitesi’nde yer alan bilim adamlarının yaptığı ortak çalışma ve araştırmalara göre Amerika Birleşik Devletleri’nde 10 yıl sonra ilk kez IQ puanlarının düştüğü gözlemlendi.

Intelligence dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ise özellikle 18-22 yaş arasında bulunan ve daha düşük eğitime sahip kişilerin IQ düzeylerinin düştüğü gözlemlenirken, araştırmacılar yaptığı açıklamada Flynn etkisinin (Nesiller boyunca düzenli ve istikrarlı IQ puanındaki artış) Amerika da 2006 yılından 2018’e değişip değişmediğini araştırıyoruz, açıklamasında bulundu.

1932 Yılından Beri Artış Halinde

Yapılan çalışmada genç kuşakların, normalde daha yüksek IQ ortalamasına sahip olmasının beklendiğini, normal şartlarda 1932 yılından bugüne kadar ortalama IQ Puanlarının her on yılda bir üç ile beş puan arttığı açıklanmıştı.

Bu veriler ile birlikte Amerikalı araştırmacılar yaptıkları çalışmalarında, 2006 yılından 2018 yılına kadar ABD’li yetişkinler tarafından çevrim içi ortamda tamamlanan 400.000 IQ testinden ve 2011 yılı ile 2018 yılları arasında Uluslararası Bilişsel Yetenek Kaynağından alınan verileri toparlayıp bu test verilerini birbirleri ile karşılaştırdılar.

Bulgularda ise bu testlerin her ikisinde de ters bir Flynn etkisinin oluğu yanı 1932 yılından beri ilk kez IQ puanlarının yükselmediğini, düştüğünü gösterdi. Bu testler dışında ise dünya genelinde yapılan birçok çalışmada insanlığın IQ’sunun düştüğü gözlemleniyor.

Pandemi Etkisi

Çıkan sonuçlar ise bilim adamları arasında tartışmalar yaratırken, çocukların IQ oranlarının düşmesindeki en önemli faktörün pandemi dönemi olduğu belirtildi, birçok ülkede eğitimlere ara verilmesi ile çocuklarda bilişsel yeteneklerin gerilemeye uğradığını savunan bilim adamları düşüşün eğitime verilen aralardan kaynaklandığını açıkladı.

Editör: Mithat Bilge