İŞKUR Toplum Yararına Programlar, hali hazırda işsiz olan vatandaşların toplum faydası gözetilerek İŞKUR tarafından farklı birimlerde, belirli süreler içerisinde görevlendirilmesidir.  Toplum Yararına Programlar uygulaması 9 ay süre ile başvuran kişiyi sigortalı olarak çalıştırmaktadır. Daha önce bu uygulamadan faydalanan kişiler işten çıkış tarihinden itibaren 3 ay süre ile yeni başvuru yapamamaktadır. Bir katılımcı birden fazla bu uygulamaya katılım gösterebilir fakat toplam çalışma süresi en fazla 24 ay ile sınırlıdır. Bu uygulamada haftalık çalışma süresi 45 saatle sınırlıdır. İŞKUR bu uygulamada taşeron firmalarla iş yapılmasını sağlamaktadır. Özellikle işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde İŞKUR bünyesinde işe alınan vatandaşlar asgari ücretle farklı mesleklerde çalıştırılmaktadır. Bu meslekler aşağıdaki gibi listelenmektedir;




  • Temizlik personeli

  • Şehir altyapılarının yenilenmesi

  • Okulların çevre düzenlemeleri

  • Okulların bakım ve temizlik işleri

  • Okul çevrelerinin güvenliğinin sağlanması

  • Restore çalışmaları ve kültürle ilgili mirasın korunması

  • Ağaçlandırma işleri

  • Park düzenleme işlemleri

  • Dere ve vadi ıslah çalışmaları

  • Erozyonla mücadele



Belirli dönemlerde açılan İŞKUR Toplum Yararına Programlar işçi ilanları iskur.gov.tr adresi üzerinden takip edilerek başvuru yapılabilir.

Zonguldak’ta Şiddetli Yağışlar Hayatı Olumsuz Etkiledi: 17 Kişi Tahliye Edildi Zonguldak’ta Şiddetli Yağışlar Hayatı Olumsuz Etkiledi: 17 Kişi Tahliye Edildi


Toplum Yararına Programlar Uygulamasına Kimler Başvurabilir?



İŞKUR Toplum Yararına Programlar uygulaması, internet başvurusu ile katılım sağlanabilecek bir uygulamadır. İskur.gov.tr internet sitesine üye olduktan sonra, üyelik sözleşmesini onaylamalı ve İŞKUR üyeliği tamamlanmalıdır. Daha sonra ise site üzerinden aday çalışmak istediği tarih aralığını, çalışmak istediği il ve ilçeyi, yukarıda belirtilen çalışma alanlarından dilediğini seçerek ön başvurusunu tamamlayabilir. Bu uygulamaya;




  • İŞKUR’a bağlı işsizler

  • 18 yaşını tamamlamış olanlar

  • Emekli ve ya malul maaşı almayanlar

  • Açık öğretim ve Açık lise dışında öğrenci olmayan herkes başvurabilmektedir.



Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra İŞKUR İl Müdürlükleri kura, liste ya da hem kura hem liste yöntemleri ile işe başlayacak kişileri belirlemektedirler. Başvuruların dolmaması durumunda ikinci bir başvuru listesi daha açılarak kadınlara, eski hükümlülere, engellilere ve 35 yaş üstü bireylerin başvurusuna açık hale gelecektir. 2017 yılında yayınlanan kararname ile aynı adreste ikamet eden aileden sadece 1 kişi Toplum Yararına Programlar uygulamasına başvurabilmektedir.



Bu uygulamadan, İŞKUR’un yönlendirdiği iş başvurularına 3 defa mazeretsiz olarak katılmayanlar, önceki süreçlerde İŞKUR bünyesinde çalışan bireyler 6 ay geçmeden Toplum Yararına Programlar uygulamasına başvuru yapamazlar. 



Toplum Yararına Programlar Uygulamasında Ne Kadar Maaş Alınmaktadır?



İŞKUR Toplum Yararına Programlar uygulaması katılımcıya asgari ücret üzerinden ödeme yapmaktadır.  Bunun yanında çalışan Asgari Geçim İndirimi, çocuk yardımı gibi bütün sosyal haklarından faydalanabilmektedir. Asgari ücret dışında katılımcı Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemesi yapılarak hem emeklilik primi doldurmakta hem de sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. Katılımcıların programa devam zorunluluğu bulunmaktadır fakat İŞKUR ve ya taşeron firmaya bilgi verilmesi ve onay alınması durumunda 14 güne kadar ücretsiz izin verilebilmektedir.



Bunun yanında İŞKUR ile ortak iş yürüten taşeron firmalar belli yükümlülükler taşımaktadırlar. Taşeron firmalar iş süresi içerisinde yüklenilen işin bütün maddi sorumluluğunu üstlenmiş bulunmaktadırlar. Yani işin zamanında ve muntazam olarak yapılması, yüklenilen işin zamanında yapılmaması ve ya iş süresince meydana gelebilecek kayıpların taşeron firma tarafından karşılanması firmaların sorumluluğu altındadır. Ayrıca yüklenici firmanın vergi ve maaş gibi sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde İŞKUR tarafından süreli ihtarda bulunulmaktadır. Sorumlulukların ısrarla yerine getirilmemesi durumunda ise yüklenici firma ile yapılan sözleşme feshedilerek, firmanın bir daha iş alması engellenir. İŞKUR tarafından firmaya yapılan fazla ödemeler yüklenici firma tarafından İŞKUR’a geri ödenmesi zorunludur.


Editör: İlan35