İsrail’de yüz binlerce kişi yargı reformunu protesto etmek için 8 haftadır gösteriler düzenliyor.

Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir

İsrail’de yüz binlerce kişi, İsrail Hükümeti’nin 1948 yılında devletin kurulmasından beri süregelen mevcut yargı mevzuatını değiştirmesinden ve yeni yargı reformunu devreye sokmasından dolayı da protesto gösterileri düzenledi.

İsrail’in Jerusalem Post’un haberine göre, İsrail’de yüz binlerce kişi İsrail Hükümeti’nin başlattığı tartışmalı yargı reformuna karşın protesto gösterileri düzenlendi. İsrail’in dört bir yanında toplanan yüz binlerce kişi için Times of Israel, yalnızca Tel Aviv de bile 100 binden fazla kişinin katıldığını aktardı. Buna göre İsrail’de son 8 haftadır da ülke çapında kitlesel gösteriler düzenleniyor.

Hükümet binası yakınında bulunan Kaplan Kavşağı’nda toplanan protestocular, kitlesel çapta gösteriler düzenledi.

“Bu yargı reformunun dezavantajlı kesimlere olumsuz etkiler yaratabilir...”

Haftanın ortasında Birleşmiş Milletler BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Tuerk, İsrail hükümetinin sunduğu yargı reformunun İsrail’deki dezavantajlı kesimlerin haklarını olumsuz etkileyebileceğini savunmuştu. Bununla beraber Tuerk, bu yargı reformunun da bu dezavantajlı gruplara karşı endişe ettiğini belirterek askıya alınması çağrısında bulunmuştu.

Geçtiğimiz pazartesi günü İsrail parlementosu olan Knesset, yargı reformunun ilk bölümünü ilk oylamada topladı. Bu yargı reformu, yeni yargıçların seçiminde kabinenin söz sahibi olmasını sağlarken Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini de sınırlandıracak. Yargı reformundan dolayı da Yüksek Mahkeme’nin alacağı kararlar da mutlak çoğunlukla geçersiz kılınacak.

Protestocular, bu yargı reformunun İsrail devletinde demokrasinin altını oyacağını ve İsrail’in sosyal ve anayasal bir krizin eşiğine geleceğini savunuyor.

İsrail’in devletin kurulmasından bu yana 1948’den beri süregelen mevcut yargı mevzuatı, İsrail’de bir anayasanın olmaması ve anayasa mahkemesi bulunmamasından dolayı da anayasal denetimin Yüksek Mahkeme tarafından sağlanmasını ortaya çıkarıyor. İsrail Hükümeti de kararlarının büyük bir bölümünü Yüksek Mahkeme’nin gözetimi altında alıyor ve bazı durumlarda da bu söz konusu kararlar Yüksek Mahkeme tarafından da gerekli durumlarda iptal edebiliyor.