İklim dengelerinde görülen küresel değişim haliyle Türkiye'yi de etkiliyor. Özellikle Orta Kuşak'ta bulunan Türkiye'de son yıllarda artış gösteren hortum, fırtına ve uzayan kuraklık dönemleri dikkat çekiyor.

İklim dengelerinde görülen küresel değişim haliyle Türkiye'yi de etkiliyor. Özellikle Orta Kuşak'ta bulunan Türkiye'de son yıllarda artış gösteren hortum, fırtına ve uzayan kuraklık dönemleri dikkat çekiyor. Son olarak İzmir'in Çeşme ilçesinde etkili olan hortumdan dolayı 16 kişi yaralandı. Hortumdan sonra özellikle Alaçatı Mahallesi'nde meydana gelen zararın boyutları, afetin tehlikesini gösteriyor.



İzmir'de yaşanan hortumun "Tropikal hortumlar" sınıfına girdiğini kaydeden Prof. Dr. İhsan Çiçek, boyut olarak tropikal bölgelerdeki hortumların çok daha devasa olduğunu belirtti. Türkiye'deki hortumların karaya gelince etkisini kaybeden ve yaklaşık 15 dakika süren hortumlar olduğunu bildiren Çiçek, tropikal bölgelerdeki hortumların 1 hafta devam edebildiğini ve 500 kilometre çapına ulaşabildiğini vurguladı.



Son zamanlarda Türkiye'nin kıyı kesimlerindeki hortumların da güçlenmeye başladığına işaret eden Çiçek, bunda son zamanlardaki yüksek deniz sıcaklığının etkisi olduğunu kaydetti.

Ege'deki hortumlar nasıl oluşuyor?


İzmir bölgesinde bir soğuk cephe hattı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İhsan Çiçek, atmosferdeki alçalıcı ve yükselici hava hareketlerinin karşılaştığını ve bu nedenle de hortumların meydana geldiğini aktardı. Sıcak denizlerdeki nemli su buharının havaya yükseldiğini ve soğuk cepheyle karşılaştığını belirten Çiçek, iklimdeki karasızlığın bu hortumların oluşmasına yol açtığını bildirdi.



Hortumların özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında etkisini göstereceğini kaydeden Çiçek, Karadeniz'deki deniz suyunun daha soğuk olması nedeniyle o bölgede bu olayların az olduğunu aktardı. Hortum anında cam ya da penceresi bulunmayan banyo gibi alanlara sığınmak gerektiğini aktaran Çiçek, yere yatarak beklemenin doğru bir seçenek olacağını söyledi.