Japonya’da uzun süredir devam eden salgın sebebiyle 17 milyonu aşan sayısıyla birçok tavuk öldürüldü.

Japonya'da son aylarda baş gösteren kuş gribi salgını, ülkenin birçok bölgesinde tavuk ölümlerine neden oldu. Sadece bu sezon 17 milyon tavuğun öldürüldüğü ülkede, 26 vilayetin 16'sında tavukları gömecek alan kalmadı. Yerel yetkililer ve çiftlik sahiplerinin tavukları öldürerek gömdüğü ülkede, salgınla mücadele çabalarının sekteye uğradığı belirtiliyor.

Kuş gribi salgınının beyaz et tedariği üzerinde ciddi baskı yaratmasıyla birlikte, Japonya'da yumurta fiyatlarında da tırmanış yaşandı. Yumurta fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 1,8 doları buldu. Bu durum, ülkenin tüketicileri için ekonomik sıkıntılara neden oldu.

Rabobank'ın bu ay yayınladığı rapora göre, kuş gribi salgını ve yüksek yem fiyatları, küresel yumurta fiyatlarını tarihi rekor seviyelere çıkardı. Raporda, Tayland, Filipinler, İsrail, Yeni Zelanda, Nijerya, Kenya, Brezilya, Meksika ve Arjantin gibi ülkelerde de benzer şekilde rekor fiyatlar görüldüğü belirtildi.

Kuş Gribi Salgınının Ekonomik Etkileri

Japonya'daki tavuk ölümleri ve yumurta fiyatlarındaki artış, ülkenin ekonomisine olumsuz etki ediyor. Kuş gribi salgınının yayılmasını önlemek için tavukların öldürülmesi, çiftlik sahipleri için de ekonomik kayıplara neden oluyor. Ayrıca, beyaz et fiyatlarındaki artış, tüketicilerin harcamalarını kısıtlıyor ve ülkenin ekonomik büyümesini olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir

Diğer yandan, küresel yumurta fiyatlarındaki artış, üreticiler için kazançlı bir dönem olabilir. Ancak, yüksek fiyatların tüketicileri zor durumda bırakması nedeniyle, uzun vadede bu durumun ekonomik istikrarsızlığa yol açabileceği düşünülüyor.