Son dönemlerde bütün insanların şikayet ettiği yüksek kira artışlarına karşı resmen önemli bir adım atıldı. Her geçen gün fiyat artışı olan Türkiye’de yurttaşlar zorlanmaya devam ediyor. İnsanlar kira artışında indirim olacak mı ya da yüksek kira artışı yapan ev sahibi ceza alır mı gibi sorulara cevap arıyor.
Kira Düzelmesinde Ayrıntılar Belli Oldu!
Son zamanlarda yaşanan Fahiş kira artışları ev sahipleri ve kiracılar arasında da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Hatta bu artışlardan sonra ev sahipleri ve kiracılar arasında açılan davalarda % 20 oranında artış olduğu söylendi. Adalet Bakanlığı, kira uyuşmazlıkları davalarında arabuluculuğu zorunlu hale getirirken uzmanlar da ev sahibi baskısı ile karşılanan kiracıların yasal olarak koruyucu haklarının olduğunu vurguladı. Artan kiralardan dolayı ev sahipleri de eski kiracılarına fiyattı arttırmaları veya evden çıkmaları için baskı uyguluyor.
İnsanlar son zamanlarda ekonomik olarak yaşanan olumsuzlardan her alanda etkilenir oldu. Bu alanlardan en önemlilerinden biri olan barınma problemi de oldukça gündemde yer alıyor. Öte taraftan ev sahiplerinin yüksek kira baskısı uyguladığı kiracılar da mahkeme yollarını tuttu. Bazı kiracılar haklarını bilirken bazıları ise ne yapacağını bilmediğinden dolayı haklarını öğrenme çalışıyor.
Bakan Bekir Bozdağ Kira Düzenlemeleri ile İlgili Açıklama Yaptı!
Fahiş kira artışları son zamanların en popüler konuları arasında yer almaya devam ediyor. Vatandaş kira artılında indirim olacak mı, yüksek kira artışı yapan ev sahibi ceza alacak mı gibi soruların cevabını merak ediyor. Kira artışlarına karşı hukuki düzenleme için Adalet Bakanlığı önemli bir adım atmıştı. Çalışmalarda sona gelindi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat' ta Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezi'nde yargı muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda, kira konusunda fahiş artışların istendiğini, bu artışlar karşısında kiracıların zorlandığını bilhassa İstanbul'da bunun büyük bir soruna dönüştüğünü ifade etti. Bozdağ, fahiş fiyatların önüne geçmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının ortak çalışma yaptığını vurguladı.
Bakan Bozdağ, bazı başlıklar üzerinde durduklarını açıklayarak sözlerine “Birinci başlık ilk defa kiraya verecek ev sahibi ile kiraya tutacak kişi arasında kira miktarıyla ilgili nasıl bir ölçü konabilir, iki tarafın hukukunu koruyan bununla ilgili çalışma yapılması talimatını verdik. Arkasından oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak, neye göre yapılacak, TÜFE, TEFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler, bütün bunları da dikkate alarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan ortak bir formül. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor." şeklinde devam etti.
Denetim mekanizması ile ilgili olarak da Bozdağ, ana konular üzerinde istişarelerin devam ettiğini, önemli mesafelerin alındığı ve bazı çözümlerin de ortaya konulduğunu ifade etti. Bozdağ, Borçlar Kanunu’nda yeterli düzenlemelerin olduğunu da vurgulayarak “Oran üzerinden bir belirleme yapacağız. Miktar üzerinden değil. Çünkü oran üzerinden bir belirlemenin makul olacağını düşünüyoruz. Oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır. Son aşamaya gelindiğini ifade etmek isterim. Bu, geçici bir düzenleme olacaktır, altını çizeyim. Kalıcı bir düzenleme değil, geçici bir düzenleme yapacağız. Süre bittikten sonra da bu eski hale devam edeceğiz” dedi.
Bozdağ, “değişen bir oran mı olacak?” sorusuna da “Şimdi sabit bir oran olacak. Yine TÜFE vesaire gibi bir esas alınacak ama oran dediğimizde şu anda bu rakamlar yüksek. Bu yüksek rakamların her tarafın kabul edeceği makul bir orana çekilmesi" cevabını verdi.