Merkez üstü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından kira zamları yeniden gündeme geldi. Fahiş kira artışına karşılık sert önlemlerin alınması için Adalet Bakanlığı düğmeye bastı. 2 yıl hapis ve idari para cezasının uygulanması için Anayasaya özel bir madde hazırlanıyor. Peki, fahiş kira artışlarına karşı kiracılar nasıl şikayette bulunabilir? Kira zammına hapis cezası hangi durumlarda uygulanacak? İşte detaylar…

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. 13 milyon vatandaşın etkilendiği deprem felaketinin ardından kira artışları yeniden gündemin ilk sırasına yerleşti. 2 milyon vatandaşın afet bölgesinden ayrılması nedeniyle başta Mersin, Antalya, Konya ve Ankara gibi illere göç yaşandı. Türkiye’nin en önemli sorununun deprem olduğu acı bir şekilde ortaya çıktı. Ülkemizin dört bir yanındaki vatandaşlar müstakil ev satın almak için araştırma yapmaya başladı. Arsa fiyatlarının yüzde 100 oranında zamlandığı tespit edildi. Depremzede vatandaşların göç ettikleri illerde fahiş kira bedelleri ile karşılaşması ise Adalet Bakanlığı’nın harekete geçmesini sağladı.

62a0bdee86b24515f42dcbbb

Fahiş Kira Artışına Hapis Cezası

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tasarıya göre deprem ve salgın gibi olağanüstü dönemlerde kiraya uygulanan haksız ve gayri hukuki zam bedeli için sert önlemler yer alacak. En az 2 yıllık hapis cezası ve ağırlaştırılmış idari para cezası uygulanacak. Türk Ceza Kanunu (TCK) için hazırlanan tasarı aynı zamanda imar suçlarını da kapsayacak. İmar suçlarının affedilmeyecek ceza kapsamında yer alması sağlanacak. Yeni tasarı sadece kira bedeli ile sınırlı kalmayacak; aynı zamanda mal ve ürün fiyatlarına yapılan fahiş zam oranlarını da kapsayacak.

62a098684e3fe0209c5debc7

Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni tasarının orman suçlarını da kapsayacağı açıklandı. Orman suçları ve imar suçları affedilmeyecek cezalar arasında yer alacak. Türk Ceza Kanunu içerisinde ‘’özel’’ bir madde kapsamında değerlendirilecek olan tasarı TBMM’de görüşülecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamaya göre yeni tasarının Mart ayı içerisinde Meclis’in gündemine gelmesi bekleniyor.

kira.zam_-780x520

Kira Artışına Yüzde 25 Sınır Getirilmişti

Cilt Bakımı Sırları Cilt Bakımı Sırları

Enflasyon oranlarının yükselmesinden dolayı kira bedellerine fahiş zamlar yapılmasının önüne geçmek için yasal düzenleme yapılmıştı. Geçtiğimiz Haziran ayında TBMM Genel Kurulu tarafından onaylanan yasal düzenlemeye göre kira zamları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bir yıldan uzun kira sözleşmeleri için geçerli olan düzenleme kiracıları, fahiş zam oranlarına karşı korumaya yönelik olarak hazırlandı. Kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki çekişmelerin sona ermesinde önemli bir adım oldu. Deprem felaketinin yaşanması ile birlikte yeniden kira bedellerine zam uygulandığı tespit edildi. Vatandaşlar, mülk sahiplerinin yüzde 25 oranının üzerinde kira talep etmesi halinde şikayetçi olabilir. Kiracının yeni oturacağı konut için istenilen kira bedelleri de CİMER üzerinden şikayete açık olacak. Fahiş kira bedellerine karşı Valilikler ve Kaymakamlıklara şikayet başvurusu yapılabilecek.