"Ölüm oranı yüzde 90 ve tedavisi yok" denilen salgını DSÖ ilan etti... Marburg Humması Nedir? Belirtileri Nelerdir! Tehlikesi Nedir? Korunma Yolları Nelerdir? (Marburg Kanamalı Ateşi)

COVİD-19 salgını yeniden hortlarken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni kabusu duyurdu.

DSÖ, Batı Afrika ülkesi Gana'da "Marburg humması" salgını ilan etti ve ölüm oranı ile korkuttu.

Marburg Humması Nedir? Belirtileri Nelerdir! Tehlikesi Nedir? Korunma Yolları Nelerdir?  ( Marburg Kanamalı Ateşi )

Ebola'nın yakın akraba türü olarak tanımlanan, aşısı ya da özel bir tedavisi de bulunmayan Marburg Humması'nın ölüm oranı yüzde 90'a kadar çıkabilmesi ile korkutuyor.

Marburg Humması Nedir? Belirtileri Nelerdir! Tehlikesi Nedir? Korunma Yolları Nelerdir? ( Marburg Kanamalı Ateşi )

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), laboratuvarların bu ayın başlarında açıklanan iki vakada enfeksiyonları doğrulamasının ardından Gana'da Ebola benzeri Marburg virüsü hastalığının ilk salgınını da ilan edildi.

Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir? Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir?

Marburg Humması Nedir? Belirtileri Nelerdir! Tehlikesi Nedir? Korunma Yolları Nelerdir? ( Marburg Kanamalı Ateşi )

Marburg Humması ya da bilenen adı ile Marburg Kanamalı Ateşi hem insan hem de primatları (goril, orangutan, şempanze, gibon, maymunlar, ) etkileyen, nadir ama ciddi kanamalı ateşlerdendir.

Filovirüs ailesinin bilinen diğer üyeleri sadece Ebola virüsünün 5 türüdür.

Marburg virüsü ilk kez 1967 yılında, Yugoslavya Belgrad( şimdi Sırbistan) ve Almanya Frankfurt ve Marburg şehirlerindeki laboratuvarlarda aynı anda kanamalı ateş salgını ortaya çıktığında tanımlanmıştır.

Marburg Humması Bulaşma Şekli Nedir? Nasıl Bulaşır? ( Marburg Kanamalı Ateşi )

Marburg virüsünün ilk olarak hayvanlardan insanlara nasıl bulaştığı bilinmemektedir ancak 2008 yılında Uganda’yı ziyaret eden turistler arasında görülen 2 vakadan dolayı, korunmasız olarak enfekte yarasa dışkısıyla temas edilmesi veya yarasaların yaşadığı ortamlarda ki havanın solunması enfeksiyonun en muhtemel yolları olarak dgörülmektedir.

Virüsün konak hayvandan insana ilk bulaşmasından sonra enfeksiyon kişiden kişiye temasla yayılıyor ve enfekte kişilerin vücut sıvılarının damlacıklarıyla doğrudan temas ya da enfekte kan veya dokularla kirlenmiş malzemeler ile taması halinde gerçekleşiyor.

Virüsün insanlar arasında yayılması kapalı ortamlarda ve doğrudan temasla meydana geirken en sık örnek hastanede veya evde hastabakıcılar üzerinden enfeksiyonun yayılması olarak biliniyor.

Marburg Humması Belirtileri Nedir? ( Marburg Kanamalı Ateşi )

5-10 günlük kuluçka süresinden sonra başlangıç semptomları aniden başlıyor ve ateş, titreme, başağrısı, kas ağrısı şeklinde belirti gösteriyor.

Semptomların başlamasından sonra 5. gün civarında en fazla gövdede göğüs, sırt ve karın olmak üzere makülopapüler döküntüler ortaya çıkabiliyor.

. Mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı ve ishal görülebilirken semptomlar gittikçe şiddetlenerek sarılık, pankreas iltihabı, ciddi kilo kaybı, hezeyanlar, şok, karaciğer yetmezliği, yaygın kanamalar ve çoklu organ yetmezliği gelişebiliyor.

Hastalığın vaka ölüm oranı %23-90 arasındadır.

Marburg Humması'ndan Korunma Yöntemleri? Nasıl Korunulur? ( Marburg Kanamalı Ateşi )

    *Canlı ya da ölü meyve yarasaları, primatlar ve bunların çıkartılarıyla temastan kaçınmak,
    *Vahşi hayvan eti yememek,
    *Hasta olduğu düşünülen insanlarla yakın temastan kaçınmak,
    *Elleri sık sık su ve sabunla yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanlarıyla temizlemek.