Çin, ABD ve Almanya'da üretilen koronavirüs aşıları tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Almanya'da bilim insanları Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci'nin kurduğu BioNTech firması, ABD merkezli ilaç şirket Pfizer ile yaptığı çalışmada aşının bulunduğunu bildi

Çin, ABD ve Almanya'da üretilen koronavirüs aşıları tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Almanya'da bilim insanları Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci'nin kurduğu BioNTech firması, ABD merkezli ilaç şirket Pfizer ile yaptığı çalışmada aşının bulunduğunu bildirdi. Geliştirilen aşının yüzde 90 oranında koruma sağladığı bildirildi. Çin şirketi Sinovac Biotech'in çalışmaları sonucunda üretilen CoronaVac aşısının da "Faz 3" çalışmalarının bittiği ve başarılı olduğu tespit edildi.


Fahrettin Koca 5 milyon alınacağını söylemişti


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geliştirilen bu aşılardan 5 milyon doz alacaklarını açıklamıştı. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ülkelerde aşıları saklayacak depolarla ilgili bir çalışma olmadığını bildirdi.

Çin aşısı daha zayıf, Alman aşısının saklanması zor!


Ceyhan, Çin'de üretilen aşının 'inaktif aşı' olduğunu ve bu aşıları üretmenin kolay olduğuna işaret etti. Bu aşıların teknolojiyle üretilen aşılardan daha düşük etkinliğe sahip olduğunu aktaran Ceyhan, depolanmasının ise daha kolay olduğunu söyledi. Almanya'da geliştirilen aşının daha etkin olduğunu kaydeden Ceyhan, bu aşının en az 3 ay boyunca izlenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Ceyhan, bu aşının daha etkin olmasına rağmen saklanması için eksi 70 santigrat dereceye ihtiyaç duyduğunu ifade etti.


Aşıyı saklayacak depolar yok!


Türkiye'de bu aşıları saklayacak büyüklükte depoların olmadığı belirten Ceyhan, böylesine bir altyapının kısa sürede kurulmasının zor olduğunu söyledi. Aşının ülkede etkin bir şekilde korunabilmesi için kurulacak altyapının en az 6 ayda yapılacağını belirtti. Aşının saklanması için kullanılacak soğutma dolaplarının maliyetleri yükselteceğini belirten Ceyhan, ilk aşamalarda görülebilecek fiyat problemine işaret etti.