Dünya genelinde yüzlerce milyon kişi tarafından dinlenen şarkıların yazarlarından şarkıcılara telif çağrısı geldi. Kendi yazmadıkları şarkılardan telif ücreti almaya devam eden şarkıcıların bunu bırakması gerektiğini bildiren şarkı yazarları, Dua Lipa, L

Dünya genelinde yüzlerce milyon kişi tarafından dinlenen şarkıların yazarlarından şarkıcılara telif çağrısı geldi. Kendi yazmadıkları şarkılardan telif ücreti almaya devam eden şarkıcıların bunu bırakması gerektiğini bildiren şarkı yazarları, Dua Lipa, Lady Gaga, One Direction ve Ariana Grande gibi dünyaca ünlü şarkıcılara açık mektup gönderdi. Bu kişilerin şarkıları sadece yorumlayıp seslendirdiğini kaydeden şarkı yazarları, şarkıcıların telif hakkı ücreti almasının saçmalık olduğunu bildirdi. Bu eserlerin yaratım sürecinde şarkıcıların hiçbir şekilde yer almadığını aktaran yazarlar, turnelerden ve markalardan gelir kazanan şarkıcıların en azından telif gelirlerini şarkı üreticilerine bırakması gerektiğini belirtti.


"Bizim bundan başka gelirimiz yok"


Şarkı yazarlarının elinde telif gelirlerinden başka bir şeyin olmadığını kaydeden yazarlar, şarkıcıların zorbalığına maruz kaldıklarını aktardı. Telif haklarından pay almak isteyen şarkıcılarla yöneticilerin yazarlar üzerinde büyük bir baskı kurduğu belirtilen yazı, "The Pact" adlı bir hak savunucusu grup tarafından kaleme alındı.



Yazıda imzası bulunan şarkı yazarları arasında Emily Warren, Justin Tranter, Amy Allen, Ross Golan, Joel Little, Savan Kotecha ile Victoria Monet gibi isimler bulunuyor. Önemli şarkı yazarlarından olan Justin Tranter, yaratıcılık isteyen işlerinde haklarının verilmesiyle biraz daha fazla parayla ve daha az korkuyla çalışacaklarını belirtti.

"Şarkıcılar astronomik ücretler kazanıyor, yazarlar yok!"


Şarkıcıların bu yanlış tavrının zaman geçtikçe normalleştiği aktarılan yazıda, şarkı yazarlarının hakları için savaşacak bir örgütün şimdiye kadar kurulmadığı hatırlatıldı. Şarkı yazarlarının bir araya gelerek haklarını savunmasının zorunlu hale geldiğinin belirtildiği ve bunun için bu yazının kaleme alındığı ifade edildi.



Elvis Presley'nin menajeri Tom Parker'ın da şarkıların gelirlerinden pay alması gerektiği aktarılan yazıda, bu uygulamanın müzik endüstrisinde geçmişte defalarca uygulandığı bildirildi. Şarkıcıların kazançlarının inanılmaz derecede arttığı bu dönemde şarkı yazarlarının da artık haklarını alması gerektiği vurgulandı.