Türkiye'nin denizleri kirlilikten ölüyor! Müsilaj tehlikesi ile karşı karşıya kalan denizlerdeki balıkları yiyebilir miyiz? Profesörlerden balık tüketimine dair uyarılar geldi! Balıklar zehirli mi?

Marmara Denizi'ndeki müsilaj görüntüsü balık tüketenleri korkuttu. Balık yiyebilir miyiz? Balıklar zehirlendi mi?

Müsilaj sonrası endişeye kapılanlardan biride balık tüketenler oldu. Balık yemek artık tehlikeli mi? Deniz canlıları zehirlendi mi? İnsan sağlığına etkisi nedir?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, müsilajın işgal ettiği denizlerden çıkan balıkları yemek hakkında bilgilendirmede bulundu.

Türkiye'de Vadeli Mevduat Faiz Oranları Yükselişte: Yatırımcılar İçin Fırsat Zamanı Türkiye'de Vadeli Mevduat Faiz Oranları Yükselişte: Yatırımcılar İçin Fırsat Zamanı

Balıkçı esnafı insanların artık balık almaktan çekindiklerini ve işlerinin düştüğünü açıklaması üzerine, müsilaj balıkları zehirledi mi sorusunun yanıtı gelerek vatandaşlar rahatlatıldı. 

Müsilajla birlikte balıkların zehirlediği iddia edilmiş ve vatandaşlar korkuya kapılmıştı. Prof. Adnan Ayaz konuyla iligli olarak şunlar söyledi;

"Müsilaj, fitoplanktonların yüksek derecede artmış olması sonucu girdiği stresten dolayı, kendini korumak için ölmeden önce salgıladığı bir sıvıdır. Şeker bazlı bir sıvıdır. Şekerin de balıklara zehir etkisi olması mümkün değildir. Dolayısıyla balıklarda herhangi bir risk olmasından bahsetmek söz konusu değil.

İnsanlarımız güvenle balık tüketebilirler. İnsanları speküle ederek Balıkları yerseniz hastalık bulaştırır gibi sözler doğru değildir.

İzmit Körfezi'nin çok kirli olan bir bölgesi var, bu bölgede de zaten balıkçılık faaliyeti yok. Zaten habitat bağımlı türlerde olsa çok aşırı kirlenen ortamda balık durmaz. O bölgeyi terk eder."