Masterchef Ömür Akkor kimdir? Kaç yaşında, nereli her yerde aranmaya başladı. TV8'de yayınlanan Masterchef'te final haftası geldi çattı.

Masterchef Ömür Akkor kimdir? Kaç yaşında, nereli her yerde aranmaya başladı. TV8'de yayınlanan Masterchef'te final haftası geldi çattı. Final dörtlüsüne kalan Emir, Özgül, Serhat ve Barbaros son üçe kalmak için ter dökerken; bu hafta her gün üçer yemek yapıyor. Her gün bir konuk şefin geleceği ve o imza yemeğin yapılacağı yeni haftada 22 Aralık Salı akşamı Masterchef'e Ömür Akkor konuk olacak. Yarışmacıların yapması için helva-ı hakani ve sarımsaklı pilav hazırlayan Ömür Akkor'un memleketi ve hayatı da çok merak edildi. Biz de sizler için bu konuyu araştırdık.

Jüri koltuğunda Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu'nun konuk olduğu MasterChef'te final maratonu başladı. Bu hafta önlüğü giyen Emir, Özgül, Serhat ve Barbaros'un puan alacağı MasterChef'e her gün bir konuk şef geliyor. Pazartesi akşamı Rafet İnce'nin konuk olduğu MasterChef'e 127. bölümde Ömür Akkor geldi. Gelelim Ömür Şef'in biyografisine...


MasterChef Ömür Akkor kimdir?


Ömür Akkor, 1975 Kilis doğumludur. Akkor'un babası esnaflık yapmış emekli ve annesi ise emekli öğretmendir. Ablaları ise yüksek mimarlık yapmaktadır. Öte yandan Ömür Akkor'un tek yumurta ikiz kardeşi vardır. İkiz kardeşinin ismi Yunus Emre Akkor'dur. İki kardeş de aşçıdır.

Üniversiteyi Bursa'da İktisat üzerine okumuştur. Mesleğe adım atışı ise ailesi ile birlikte Bursa'da Antep mutfağı ağırlıklı bir restoran işletirken olmuştur. Akkor, ilerleyen süreçte Ortadoğu ve Doğu Akdeniz mutfağı üzerine birçok araştırmalar yapmıştır. Osmanlı mutfağı üzerine de çalışan ünlü şef, bu alanda Türkiye'nin en uzman isimlerinden birisidir.


Ömür Akkor, Bursa'da kaldığı zaman Bursa Mutfağı adında bir kitap yazmıştır. Günümüzde özellikle sosyal medya sitelerinde ve televizyon ekranları üzerinden yaptığı paylaşımları ve tarifleri ile dikkatleri üzerine çekmeye devam etmektedir. Bugünlerde ise Gündem Ötesi programına katılmasıyla gündeme gelmiştir.


Ömür Akkor kitapları

Bursa Mutfağı 2009,

İki Yabancı Dizisinden Sonra Cem Davran Büyük Kazanç Elde Etti İki Yabancı Dizisinden Sonra Cem Davran Büyük Kazanç Elde Etti

Selçuklu Mutfağı 2012,


Osmanlı'dan Günümüze Yumurtalı Tarifler 2012,


Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor


Türkiye'nin ilk braille alfabeli görme engelli yemek kitabı,


Anadolu'nun Eski Tadı 2013,


Ömür Akkor Yemek Seyahatnamesine Giriş Cilt.1


Sağlıklı Şekersiz Tatlılar 2014,


Türk Mutfağından Pratik Tarifler 2014,


Alafranga Yumurta Tarifleri 2014


Osmanlı Mutfağı 2014



MasterChef helva-i hakani ve sarımsaklı pilav tarifi


Öte yandan Ömür Akkor, MasterChef 127. bölümde helva-ı hakani ve sarımsak pilavı yaptı. Peki helva-ı hakani nasıl yapılır? Sarımsaklı pilavda neler var? İşte detaylar...



Helva-ı Hakani nasıl yapılır?

Osmanlı Saray mutfağından günümüze gelen lezzetlerden biri olan Helva-ı Hakani, sultanların en sevdiği tatlılardan biridir.

Helva-i Hakani malzeme listesi

  • * ½ su bardağı un

  • * ½ su bardağı nişasta

  • * ½ su bardağı pirinç unu

  • * 3 yemek kaşığı tereyağı

  • * 1 su bardağı toz badem

  • * 3 yemek kaşığı kabuksuz badem

  • * 150 gr kaymak

  • Şerbet için:

  • 3 su bardağı süt

  • 2 su bardağı bal


Helva-i Hakani Tarifi:

Süt ve balı bir tencerede kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını iyice kısıp sıcakta bekletin.

3 çeşit unu karıştırıp tereyağı ile bir tavada kavurmaya başlayın. Bir kaç dakika sonra toz bademi içine ekleyip kısık ateşte kavurmaya devam edin. Yaklaşık 20 dakika kısık ateşte rengi dönünceye kadar kavurun.  20 dakika sonra sıcak şerbeti kepçe kepçe ilave edip karıştırmaya devam edin. Tüm şerbeti ekledikten sonra kısık ateşte bir kaç dakika demlenmeye bırakın. Bu esnada bir tavada tüm bademleri hafifçe kavurun. Helvayı servis tabağına alıp kaymak ve kavrulan bademle servis edin.



Sarımsaklı pilav tarifi

Dibinde görünen yağ ile makbul sayılan sarımsaklı pilav, salma tekniği ile pişiriliyor.

Sarımsaklı pilav malzemeleri

  • 2 bardak pirinç

  • 30 diş yerli sarımsak (40 da olur)

  • 3 su bardağı tavuk suyu

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

  • 4 yemek kaşığı sirke

  • kaya tuzu, şeker


Sarımsaklı pilav nasıl pişirilir? Tarifi ne

Tavuk suyunu ocakta pişmeye bırakın. Bu esnada sirke, sarımsak, şeker ve tuzu ekleyin. Onlar kaynarken tavada tereyağını yakıp kaynayan tavuk suyuna ekleyin. 10 dakika sıcak suda beklettiğiniz pirinci ilave edip çok kısık ateşte pişmeye bırakın. 15 dakika sonra suyunu çektiğinde altını kapatıp 20 dakika demlendirip servis edin.