Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu hem asgari ücret zammı ile ilgili olarak hem de enflasyon düşüşünün sadece baz etkisinden kaynaklanmadığını belirterek açıklama yaptı. Milyonlarca vatandaş Ocak 2023 tarihinde asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Detaylara bir bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu hem asgari ücret zammı ile ilgili olarak hem de enflasyon düşüşünün sadece baz etkisinden kaynaklanmadığını belirterek açıklama yaptı. Milyonlarca vatandaş Ocak 2023 tarihinde asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Detaylara bir bakalım.


Son zamanlarda Türkiye’nin gündemini meşgul eden asgari ücret, emekli ve memur maaşlarının yeni yılda ne kadar zam yapılacağı gibi konular yer alıyor. Geçtiğimiz gün Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile milyonlarca vatandaş Ocak 2023 tarihli zam oranlarını araştırmaya başladı.

Ekran Resmi 2022-12-08 23.12.28


Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan Asgari Ücret Açıklaması!


Merkez bankası son toplantılarında politika faizini indirerek tek haneye getirme hedefini yakaladı. Bundan sonraki süreçte politika faizinin sabit tutulacağı belirtildi. Öte taraftan açıklanan enflasyon rakamları ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalar dikkat çekti. 


Küresel piyasalarda yüksek enflasyon ile mücadele devam ediyor. ABD gibi dünya ekonomisinde önemli bir konumda bulunan ülkenin politika faizinde sürekli artışa gitmesi ile enflasyon ile mücadele sürüyor. Bu bağlamda FED başkanı Powell geçtiğimiz günlerde FED faiz oranında yumuşatmaya gidileceği belirtildi. Piyasalar açısından önem arz eden bu açıklamanın ardından gözler yapılacak FED toplantısına çevrildi. 


Bugün dünya genelinde etkili olan yüksek enflasyon ile mücadelenin etkileri ülkemizde de kendini hissettiriyor. Bu yönde Merkez Bankasının aldığı kararlar oldukça önemliydi. Bu bağlamda Merkez Bankası’nın açıklanan enflasyon oranlarının ardından yaptığı açıklama merak ediliyor. 

Akbank Yeni Kampanyasıyla Kart Sahiplerine 200 TL Chip-Para Hediye Ediyor! Akbank Yeni Kampanyasıyla Kart Sahiplerine 200 TL Chip-Para Hediye Ediyor!

Ekran Resmi 2022-12-08 23.12.33


Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak?


Canlı yayında açıklamalar yapan TCMB Başkan Kavcıoğlu, “Zor bir dönemdi, zor bir dönemi geride bıraktık. Bu süreç içerisinde enflasyon gerilemeye başladı, bu gerileme sadece uzun süredir kullandığımız baz etkisinden değil, aldığımız tedbirler, uyguladığımız politikaların etkisiyle de baz etkisi dışında da enflasyondaki gerilemeyi hep beraber göreceğiz.

Bizim bu süreç içerisinde uyguladığımız politikalarda Merkez Bankasının, uluslararası kuruluşların da bu süreçte özellikle üzerinde durduğu bizim Bütünleşik Politika Çerçevemiz bu noktaya ve bu noktadan sonra da dediğimiz oranlara ve sürdürülebilir kalıcı fiyat istikrarını sağlayacağımız noktaya götüren bir politika çerçevesi oluşturduk. Liralaşma stratejisi dediğimiz bu Bütünleşik Politika Çerçevemiz içerisinde uyguladığımız faiz, makro ihtiyati tedbirler, kur politikası, likidite ve rezerv politikası özellikle son dönemde.

Bunların hepsi bu Bütünleşik Politika Çerçevesi içerisinde uyguladığımız politikalar ve enflasyonun da bundan sonraki dönemde gerilemesinde önemli bir ivme sağlayacak” dedi. Kavcıoğlu sözlerine liralaşma stratejisinin önemine vurgu yaparak “çünkü Türkiye geçmiş dönemde ne zaman ülkenin ilerlemeye dair bir gündemi olduğunda, döviz kuru spekülasyonlarıyla oluşan bu çarpık yapıyı liralaşma stratejisiyle sona erdiriyoruz. Güçlü bir yapı kuruyoruz. Dolayısıyla Türkiye’de döviz kuruna bağlı olarak oluşacak spekülatif yapıları inşallah sona erdiriyoruz” şeklinde devam etti. 


Başkan Kavcıoğlu enflasyon verilerinin açıklamasının ardından baz etkisi ile ilgili olarak da “Baz etkisinin çok büyük etkisi var tabii. Biliyorsunuz geçen seneki spekülatif kur ataklarından sonra özellikle kur ataklarından sonra fiyatlarda bir maliyet oluştu. Kasım ayında nispeten ama aralık ayında 13,5’lere varan, ocak ayında 11,8’e varan ve devamında yine mayıs ayına kadar kurun ve şubattan sonra da savaşın etkisiyle oluşan bir yüksek enflasyon. Bu sene tabii tarihsel ortalamaya baktığımız zaman fiyat hareketlerinin çok hareketli olduğu dönemler de dahil tarihsel ortalamadaki enflasyon oranlarımız bu oranların çok çok altında” dedi.

Ayrıca Başkan, “Beklediğimiz tarihsel ortalama veya tarihsel ortalamanın biraz üzerinde aralık ayını daha olumlu, daha iyi bekliyoruz. Yıl sonunu çok daha iyi bir noktada kapatacağız ve ocak sonrası şubatta hem baz etkisi hem de vurguladığımız, biraz önce bahsettiğim yani enflasyonu yükselten tüm etkenlerin geride kaldığını söylerken bunun özellikle Türkiye'de tarihsel olarak enflasyonun artmasında içeride, dış etkenleri bıraktığımız zaman özellikle kur artışları çok öne çıkıyor. İkincisi fiyat artışları tabii buna bağlı olarak. Çünkü kurdaki bir yüzde 10 artış, fiyatlarda yüzde 2 bir artış gibi böyle korelasyonlar var.

Dolayısıyla kur artışı piyasada da böyle algılandığı için ondan sonra fiyat davranış bozuklukları dediğimiz önden yüklemeli fiyatlar gibi enflasyonun kontrolün dışına çıkması söz konusu ki geçtiğimiz yılda yaşadığımız ama öncesinde de küreselde enflasyonun da bir sorun haline geldiğini göz ardı edemeyiz. Yani bizim ben göreve başladıktan sonra temmuz, ağustos aylarında, mesela Temmuz Enflasyon Raporu’nda da ifade etmiştim. 10 yıllık fiyat artışlarının çok çok üzerinde aylık fiyat artışları başlamıştı. O zaman ne kur atağı vardı ne bir şey, o küreselden. Salgın, birikmiş taleplerin oluşmaya başlaması, arz şokları, tedarik zincirlerindeki sıkıntılar, yani uluslararası sorunlar da fiyatlar üzerinde etkili olmaya başlayınca dünya ile beraber bizde de ister istemez bozulma oldu” dedi.