Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, küresel iklim değişikliğinin nasıl sonuçlara yol açabileceğine dair değerlendirmeler yaptı. İstanbul'da son 109 yılda ortalama sıcaklıkta 1.

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, küresel iklim değişikliğinin nasıl sonuçlara yol açabileceğine dair değerlendirmeler yaptı. İstanbul'da son 109 yılda ortalama sıcaklıkta 1.5 derece artış gözlendiğini kaydeden Tek, orman alanlarının bu derece az olması nedeniyle "sürdürülebilir bir kent yaşamının" mümkün olmadığını söyledi. Kuraklığın, İstanbul için depremden daha tehlikeli olduğunu bildiren Tek, "kentte sembolik 2 saatlik su kesintileri" yapılmasının farkındalık yaratacağını sözlerine ekledi.


"Barajlar için zamanında gelen yağmur ve kar gerekli"


Yakın dönemde iklim kaynaklı ölümlerin artacağını kaydeden Adil Tek, her yıl rekor sıcaklık kaydettiklerini bildirdi. İklim krizinin küresel olduğunu hatırlatan Adil Tek; yağmur dönemlerinde gelmeyen yağmur, normalin üstünde sıcaklıklar ve ani sellerin kısa ve uzun vadede felaketlere yol açtığını belirtti. Kuraklığın üretim ve tedarik zincirini bozduğunu kaydeden Tek, tarımsal üretimin ciddi zararlar gördüğünü sözlerine ekledi. Adil Tek, barajların dolması için zamanında yağacak yağışlara ve kar yağışına ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

"İnsanlar bizzat yaşamadan ciddiye almıyor"


Bahsettiği 2 saatlik sembolik su kesintilerini "olmazsa olmaz" olarak gördüğünü kaydeden Tek, su tüketimindeki aşırı tüketime dikkat çekilmesi gerektiğini ifade etti. 1999 yılında yaşanan depremden sonra Türkiye'de bir deprem farkındalığı oluştuğunu kaydeden Tek, fark edilmeden başlayan kuraklığın sessiz ve sinsi gelen bir afet olduğunu belirtti. İnsanların bizzat yaşamadan afetleri umursamadığını belirten Tek, bu nedenle yapılacak su kesintilerinin, insanların aklını başına getirebileceğini ifade etti.