ABD'den çok güzel bir haber geldi. İğne gereksinimini ortadan kaldıran 3D baskılı aşı yaması geliştirildi. Çocuklar ve iğneden korkanlar için resmen müjde bir haber oldu.

Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir

ABD’de geliştirilen yama üzerindeki mikro iğneler sayesinde aşının deri altına iletilebiliyor dolayısı ile ayrıca bir şırınga ve iğneye ihtiyaç duyulmadığı belirlenmiş oldu.

Stanford ve Kuzey Carolina Üniversitesi (UNC) bilim insanları ortak bir çalışma yürüttü ve sonucunda iğne gereksinimini ortadan kaldıran 3D baskılı aşı yaması geliştirdiklerini ve ayrıca 3D baskılı aşı yamasının insanların kendi başına uygulayabileceği kolaylıkta olduğu ve özel depolama gereksinimini ortadan kaldıracağını bildirdi.

Igne-Korkusu-Belonefobi-Nedenleri-Belirtileri-ve-Tedavisi-Nedir

Stanford Üniversitesi profesörü Joseph M. DeSimone, "Bu teknolojiyi geliştirirken, daha düşük dozlarda, acısız ve kaygısız bir şekilde aşıların daha hızlı küresel gelişimi için temel oluşturmayı amaçlıyoruz" diyerek çalışmalarının amacını vurguladı.

3D tekniğiyle aşı, yara bandına benzeyen ince bir yamanın üzerine yazdırılabiliyor,  yama üzerindeki mikro iğneler sayesinde derinin altına iletilebiliyor ve dolayısı ile ayrıca bir şırınga ve iğneye ihtiyaç duyulmuyor.

Ayrıca bilim insanları, 3D tekniğiyle uygulanan aşının geleneksel iğneyle enjekte edilen aşıya göre daha fazla koruma sağlayabildiğini belirtirken grip, kızamık, hepatit ve hatta Covid-19 için mikro iğneli aşı yamaları oluşturabileceklerini açıklıyorlar.