NASA'nın paylaştığı fotoğraf Türklerden büyük etkileşim aldı. Peki o fotoğraf aslında üzülecek bir fotoğraf mı?

NASA, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi İstanbul'un fotoğrafını paylaştı. Paylaşım kısa sürede binlerce Türk'ten yorum ve beğeni aldı. 

NASA'nın paylaştığı İstanbul'un gece ışıklı parlak görüntüsü önce beğeni alırken ardından düşüncelere götürdü. 

NASA fotoğrafı "Hey İstanbul, parlıyorsun" notuyla paylaşmıştı. Fotoğraf Türk'leri heyecanlandırsada çevrecilere göre bu fotoğrafa hüzünlenmesi gerektiği yönündeydi.

Onlarca metropolde sadece İstanbul gibi bir yerin bu şekilde görünmesi, yeşil alanın ve oksijenin ne kadar azaldığının betonlaşmanın ve insan nüfusunun sınırı aştığının kanıtı.

RAPORLAR TÜRKİYE İÇİN KORKUNÇ!

MECLİS onay verdi ve EMEKLİLERE 100.000 TL ONAYLANDI! Emekliye Verilecek Bu Ödeme Nedir? MECLİS onay verdi ve EMEKLİLERE 100.000 TL ONAYLANDI! Emekliye Verilecek Bu Ödeme Nedir?

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, bu görseli "İstanbul ışıldıyor ancak biz burada sınırlarına dayanmış ve onları aşmış bir şehir görüyoruz. İnsanın dokunmadığı hiçbir alanın neredeyse kalmadığı bir şehir" notuyla paylaştı.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) bu şekil fotoğrafları sıklıkla paylaşarak iklim değişikliği, doğal felaketler ve insan eliyle yaratılan tahribatı gözler önüne sermek. 

Keza NASA da, İstanbul fotoğrafının altına ayrıca "Bu görseller sadece estetik amaçlı değil. Bilim için de onları kullanıyoruz! Bu fotoğraflar, kentsel büyüme ve rezervlerin tahribatı gibi insan eliyle yaratılan değişimlerden tutun da kasırga, sel ve volkanik patlamalar gibi doğal dinamik doğa olaylarına, gezegenimizin zaman içinde nasıl değişime tabi tutulduğunu gösteriyor." diye yazmıştı. Ancak heyecanlı Türkler bu fotoğrafı kalp emojileri ile paylaşmıştı.

WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem yaptığı açıklamalarda, bu tür uzaydan çekile görüntülerde karanlık bölgelerin daha çok olması gerektiği. 

WWF'ye göre İstanbul su kaynakları risk altında olan 10 kentten biri.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İstanbul nüfusu 2020'de 15 milyon 462 binden fazlaydı.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin veri portalı İstanbul Planlama Ajansı'nın İstanbul Kentsel Analiz Raporu'na göre de İstanbul'da 2016 yılında kişi başına düşen aktif yeşil alan 2,67 m² ile "yasal standardın yarısının altında".

İstanbul'un 690 km olan kıyı uzunluğunun @'ı ise erişilemez durumda.

Dünya Şehirleri Kültür Forumu'nun 38 metropolü incelediği raporda ise, İstanbul'da 2015 yılında halka açık park ve bahçelerin yüzölçümüne oranı yüzde 2,2.