Pandemi nedeniyle çalışma şansları azalan öğrencilerden burs arayanlar geçmiş senelere göre artarken, kurumlarsa bursu azalttı… Koronavirüs pandemisi birçok alanda önemli etkiler yarattı. Elbette ki koronavirüsün en çok ses getirdiği alanlardan biri, eği

Pandemi nedeniyle çalışma şansları azalan öğrencilerden burs arayanlar geçmiş senelere göre artarken, kurumlarsa bursu azalttı…

Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir? Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir?

Koronavirüs pandemisi birçok alanda önemli etkiler yarattı. Elbette ki koronavirüsün en çok ses getirdiği alanlardan biri, eğitim. Okullar 2020’nin Mart ayından itibaren 1 yıldır kapalı ve yüz yüze eğitimin bitmesinin ardından öğrencilerin yaşamında ciddi değişim oldu. Öğrencilerden, eğitim masrafını çıkarabilmek için çalışanlar salgın öncesinde çok rahat bir şekilde iş bulabiliyordu. Garsonluk, özel ders ya da anketörlük gibi günlük işlerde, günlük 50 lira ile 150 lira arasında kazanabilen öğrenciler önemli bir gider kalemini karşılıyordu. Koronavirüs salgını ise öğrencilerin çalışmasını engelledi. Çalışma şansı ortadan kalkan öğrencilerin bir kısmı kaldığı ev ve yurttan ayrıldı, bir kısmı ise ailelerinin yanına yerleşti. 



‘Geçinmek çok zor’


Milliyet’in haberine göre üniversite öğrencileri ihtiyaçlarını karşılamanın artık çok zor olduğunu belirtti. Bir öğrenci, “Geçen yıl YKS’ye hazırlık için kursa gidiyordum. Onun parasını çıkarmak amacıyla satış temsilciliği yapıyordum. Şu an felsefe okuyorum. Ailemle yaşıyorum ve salgın nedeniyle hepimiz işsiz kaldık. 5 kişilik ailemizin tek geliri babamın işsizlik ödeneği. İhtiyaçlarımızı karşılamak ve geçinmek çok zor. derken, bir mimarlık öğrencisi ise “Mimarlık öğrencisiyim proje çıktılarımız çok pahalı. Sınav döneminde hem paftaya hem de maket malzemelerine 1.000 TL para gidiyor. Fotokopi, kitap masrafları hariç. Bu da aileme fazla geldiği için ozalitçide çalışıyordum. Salgınla işsiz kaldım. Online derslerde masraflarımız düştü ama ikinci dönem bölümüm açılacakmış. Ders malzemelerinin fiyatları ise 3’e 5’e katlandı. Bir yandan da bu ortamda tekrar çalışma konusunda çekincem var. Belki online bir iş bulabilirim.” dedi.



Burs talebi artıyor


Burslar, bir para kazanamayan öğrenciler için bir can suyu konumunda. Gençlere destek için verilen burslar 1500 TL’ye kadar çıkabilen burslara öğrencilerden gelen talep arttı. Ancak bununla birlikte, hayırseverler ve eğitim kurumları da mali açıdan kötüye gidiş olduğunu belirterek burs vermeyi kesti ya da azaltı.