Pakistan'da kabineden devlet varlıklarının acil satılması kararı alınınca durum en çok Türkiye'nin sosyal medyadasında yankı buldu.

Pakistan'da Bakanlar Kurulu'nda onaylanan kararda, 4 milyar dolarlık finansal açığın kapatılması için devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılmasına ve bu süreçteki tüm prosedürlerin kaldırılması yer aldı.

"The Tribune Express" gazetesindeki habere göre, "Hükümetlerarası Ticari İşlemler" kararı, Başbakan Şahbaz Şerif’in başkanlığında toplanan kabine tarafından onaylanırken, bu kararın devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılması, bu süreçteki tüm prosedürlerin ve düzenleyici kontrollerin kaldırılmasını içerdiğine dikkat çekildi.

Pakistan Başbakanı: Barış İçin İlk Adımı Hindistan Atmalı - Haberler - TamgaTürk

Pakistan, IMF ile 14 Temmuz'da 1,17 dolarlık anlaşma yapmış ve IMF, Pakistan'ın 4 milyar dolar finansal açığı bulunduğunu belirtmişti ki Pakistan Hükümeti aldığı bu karar ile Uluslararası Para Fonunun (IMF) işaret ettiği 4 milyar dolarlık finansal açığı kapatmak istediği söylendi.

Alınan dikkat çekici karar ile petrol ve gaz şirketlerinin ve devlete ait enerji santrallerinin hisselerinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) satılarak 2-2,5 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyorken durum akıllara Türkiye'yi getirdi.

CATO Institute: "Türkiye Pakistan İçin Bir Müttefikten Daha Fazlası" - M5 Dergi

Mayısta Pakistan'ın yeni kredi teklifini BAE, İslamabad’ın daha önceki kredileri ödeyememesi sebebiyle reddetmiş ve bunun yerine Abu Dabi yönetiminin Pakistan'ın şirketlerinde yüzde 10-12 hisse satın almayı teklif etmişti.

Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir? Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir?

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han ise, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "ABD komplosu ile göreve getirilen ithal hükümetin” devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satışında tüm prosedürleri kaldırmasına tepki gösterirken Şerif ve Zerdari ailelerinin ülkeyi 30 yıldır "yağmaladığını" belirtti.

İmran Han'ın iktidarın mevcut ekonomik erimeden de sorumlu olduklarını söylediği açıklama ise Pakistan'ın ekonomik olarak çok zor bir dönemden geçtiği ve Pakistan rupisinin, ülkedeki siyasi atmosferin de etkisiyle sadece son bir haftada yüzde 8,3 değer kaybettiği gerçeği ile yorumlandı.

FM Çavuşoğlu to visit Pakistan to discuss regional, global developments | Daily Sabah

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 19 Temmuz'da Pakistan’ın kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmiş ve Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, 2022’nin başından bu yana Pakistan’ın dış likidite pozisyonunda ve finansal koşullarındaki önemli bozulma, döviz rezervlerinin azalması ve siyasi riskler, ülkenin kredi görünümünün negatife revize edilmesi sebepler arasında gösterilmişti.