Çevre bilincinin artması ile beraber ekolojik yakıt türleri öne çıkmaya başladı. Pirina yağ üretiminden ekolojik yakıta kadar farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Peki, pirina nedir? Pirina nasıl oluşur? Pirina kullanım alanları nelerdir? İşte detaylar…

Pirina kelimesinin kökeni Rumcadan gelmektedir. Zeytin’in yağı sıkıldıktan sonra geriye kalan küpsesine pirina denmektedir. Özellikle Ege Bölgesi’ndeki vatandaşlarımızın yoğun kullandığı bir ürün olan pirina farklı alanlarda değerlendirilmektedir. İlk olarak hayvan gübresi olarak kullanılmıştır. Zeytin’in yağı sıkılarak zeytinyağı elde edilmektedir. Pirina, posa halinde kalan zeytindir. İçerisinde sıkılması mümkün olmayan yağ ve su bulunmaktadır. Bu yüzden değerli bir besin maddesi olarak kabul edilebilir. Kül ve S içeriğinin az olması, moliküler yapısının kömüre benzemesi, uçucu madde oranın fazla olması, kömür ile birlikte kullanıldığında havayla yakılabilmesi artı özellikleridir. Ayrıca, kömürden daha uygun fiyata satılması da tercih sebepleri arasında bulunuyor. Ekolojik dengeye zarar vermediği tespit edilen pirina özel kalorifer sistemleri sayesinde yakıt olarak kullanılabilir. Sadece kömürden değil, doğalgazdan da ucuzdur. 4700 kcal/kg değere sahip bulunmaktadır.

Akbank'tan Emeklilere Büyük Promosyon Fırsatı: 17.500 TL! Akbank'tan Emeklilere Büyük Promosyon Fırsatı: 17.500 TL!

Pirina Yağı kullanımı

1928 yılında yayınlanan TBMM tutanaklarında pirina yağı kullanımıyla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Ülkemizde her yıl ortalama 198 bin ton zeytinyağı üretilmektedir. Bu rakama pirina yağı dahil edilmez. Pirina yağı hem katı hem de rafine olarak kullanılabilir. Pirina yağı özel fabrikalarda ikinci sıkım işleminin ardından elde edilmektedir. Su ve yağ birbirinden ayrıştırılarak saf pirina yağı ortaya çıkartılır. Asit oranı yüzde 7’nin altında olduğu için sağlıklıdır. Yemekler, salatalar ve kızartmalarda rafine pirina yağı kullanılabilir. Kolesterol, karbonhidrat ve protein oranları 0 olarak belirlenmiştir. Pirina’nın en çok kullanıldığı alanlar yakıt ve yağdır. Son yıllarda sabun üretiminde de pirina ürününe yer verilmektedir. Yağlı bir ürün olduğu için deriyi besleme özelliği bulunmaktadır. Pirina 2. ektrasyon işleminden geçirildikten sonra geriye kalan posa gübre olarak da kullanılabilir.