Üç çocuk babası Kılbıyık’ın, geçim sıkıntıları sebebiyle ek iş yaptığı ve psikolojik sorunları olduğu ortaya çıkarken hastane personeli ise çalışma koşullarına tekrar tepki gösterdi.
Hastaneki görevinde kalan zamanında ek iş olarak mısır sattığı öğrenilen Adem Kılbıyık hastanede intihar ederek hayatına son verdi.
Gazete Duvar’dan Cihan Başakcıoğlu’nun haberine göre; görev yerinin değiştirilmesi talebinin de reddedildiği ortaya çıkan Adem Kılbıyık'ın intiharı, ameliyathane çalışanları başta olmak üzere sağlık emekçilerinin zorlu çalışma koşullarını bir kez daha gündeme getirdi.
DEÜ Hastanesi personelinin anlatımlarına göre cam ve pencere olmayan alanda gün ışığına hasret kalan sağlık emekçileri günün 8-12 saatini burada geçiriyorlar. Bununla birlikte çalışma şartlarının ağırlığı nedeniyle yılda iki kez psikolojik destek talep ettiklerini aktaran sağlık emekçileri, bu taleplerinin yanıtsız kaldığını açıkladı.
“Ameliyathaneden dışarı çıkamıyoruz. Kapalı bir ortam. Girdiğin saatten çıktığın saate kadar dışarı çıkmak yok. Yemek aramız yarım saat. Ameliyathanedekiler dışarının nasıl olduğunu bilmez. Orası kapalı bir kutu. 10 dakikada temizlik yapıp yeni vaka alıyorsun. Hemen temizleyip, hemen hastayı almak zorundasın. Temizlik personeli sayısı da az. Nöbetteyken kesinlikle alanını terk edemezsin. Girdiğin zaman çıkışı yok. Hastanenin 'hapishanesi' olarak geçer. Vakanın ne zaman geleceği belli olmaz. Bazen hiç vaka gelmez, bazen de dinlenmeye fırsatın bile olmaz” diyerek yaşınılanları anlatan bir sağlık çalışanın bu sözleri de ayrıca gündem yarattı.
Çalışma şartlarının ağırlığına rağmen, maaşların ise çok düşük olması nedeni ile birçok hastane çalışanının mesai sonrası geçinmek için ek iş yapmak zorunda kaldığı ise “Çalışma şartlarına göre maaşlarımız düşük. Şu an 5 bin 500 lira civarı maaşımız var. Türkiye şartlarında bu iyi bir rakam değil” diyen bir ameliyathane personeli, hastanenin genelinin ek işlerde çalıştığını anlattı: “Hastanenin geneli ek işlerde çalışıyor. Garsonluk yapan var, atölyedekiler ek olarak dolap işlerine gidiyor. Hasta bakımına giden var. Hastanenin yarısı hasta bakıyor. 24-48 saat hastanede kalanlar bile var.” sözleri ile açıklandı.
Başka bir birimde çalışan bir personel ise “Hepimiz akşamları bulduğumuz ek işlere gidiyoruz. Vasıflı, vasıfsız fark etmez. Bu bölgedeki düğün salonlarının, İnciraltı'daki mangal yerlerinin birçoğunda çalışan garsonlar bizim personel” sözleri ile konunun ciddiyetine dikkat çekti.