Fakat yanlış zayıflama kurbanı olup verdiği kilolardan daha fazlasını daha kısa sürede alıp bir kısır döngüye giriyorlar. İşte size yanlış diyet kurbanı olmamanız için sağlıklı zayıflamanın 10 altın kuralı.
1- Hızlı Kilo Verdiren Diyetlerden Uzak Durun
Özellikle yaz aylarına girerken her yer sizi kısa sürede zayıflatacağını vadeden diyet listeleriyle dolar. Bu listelere kanmamalı zayıflamak uğruna sağlığınızı riske atmamalısınız. Böyle listeler sizi kısa sürede zayıflatsa bile daha sonra verdiğiniz kiloları hızla almamanız işten bile değil. Ayrıca çoğunlukla bir uzman elinden çıkmayan bu listeler saç dökülmesi, kas kaybı gibi uzun vadeli birçok rahatsızlığın da sebebi olacaktır.
2- Kendinize Özgü Bir Diyet Listesi Oluşturun
Kulaktan duyma diyet listelerini denemek yapabileceğiniz en büyük hatalardan bir tanesi. Başkalarının kalori endekslerine ve fiziksel ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bu diyetler sizin için oldukça zararlı olabilir. Bu yüzden bir uzmanla beraber günlük fiziksel yoğunluk ve kilo boy oranınıza bağlı olarak size özel hazırlanmış bir diyet programı uygulamalısınız.
3- Porsiyonlarınıza Dikkat Edin
Aşırı ve hızlı kilo almanın bir nedeni de ne yediğini bilmemektir. Bize çoğunlukla ana öğünlerimiz değil aralarda atıştırdığımız abur cubur türevi gıdalar kilo aldırır. Bundan dolayı sağlıklı bir zayıflama sürecinin en önemli parçası neyi ne kadar yediğini bilmektir. Porsiyon hesabı yapmak bu açıdan hayat kurtarıcı öneme sahip desek yanlış olmaz.
4- Her Besin Grubunu Tüketmeye Dikkat Edin
Tek tip beslenme kısa sürede olumlu sonuçlar ortaya çıkarsa da uzun vadede vücudumuz için oldukça tehlikeli. Protein eksikliğinde kas kütlesinde azalma ve tırnak kırılması gibi problemler ortaya çıkabilir. Karbonhidrat eksikliğinde ise hafıza ve akıl yürütme problemleri görülür. Bundan dolayı her besin grubunu yeterli miktarda tükettiğimize emin olmalıyız.
5- Duygularınızın Diyetinizi Yönetmesine İzin Vermeyin
Çoğu insan yüksek duyguları yaşarken kendilerini yemeğe kaptırır. Bu ne kadar anlık bir durum gözükse de zamanla bir alışkanlık olarak gelişir. Kişi aşırı sevindiğinde ya da üzüldüğünde canı yemek istemese bile yemek yer. Kişinin kendini bilerek kusturmasına kadar gidebilecek bu durumu siz yönetin. Duygularınızın sizi yönetmesine izin vermeyin.
6- Kendinizi Ödüllendirin
Durup dururken birden katı kuralları olan bir diyet programına başlamak hepimiz için imkânsız. Yeri geldiğinde küçük kaçamaklar yapmaya izin vermelisiniz. Bu küçük kaçamaklar uzun vadede yeme krizlerinizi yok edecektir. Böylece de diyetiniz emin adımlarla devam edecektir.
7- Yemekten Kaçarken İçeceğe Tutulmayın
Diyetin en önemli kısmı yemek olsa da içecek kısmını da göz ardı edemeyiz. Eğer diyet yaptığınız halde neden zayıflayamadığınızı merak ediyorsanız gün içerisinde ne içtiğinize de dikkat etmelisiniz. Bir bardak kola size bir tabak makarna kadar kalori aldıracaktır. Bundan ne yediğiniz kadar ne içtiğiniz de önemlidir.
8- Suyun Gücünden Faydalanın
Su bulunmaz bir nimet şüphesiz. Siz de suyu diyetinizin bir parçası haline getirerek hem cildinizi güzelleştirebilir hem de suyun kalori yakıcı gücünden faydalanabilirsiniz.
9- Egzersiz Yapmayı Alışkanlık Haline Getirin
Eğer diyet yaptığınız halde neden kilo veremiyorsanız sebebi aldığınız ve verdiğiniz kalorinin aynı olmasıdır. Sizi aktif edecek egzersizleri tercih ederek bu dengeyi bozabilirsiniz.
10- Her Zaman Diyette Olmak Diye Bir Şey Yoktur
Arada bir herkes kaçamak yapabilir ya da diyetini bozabilir. Bir günlük bir yanlış beslenme sonucunda hemen diyeti bırakmamalı, sonraki günler de devam etmelisiniz.