'Çok ağır bir tablo yaşıyoruz... Yargılamalarda siyasi baskı var, hakim ve savcı korkuyor' diyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, yaptığı açıklama ile tarihe damga vurdu.

2022-2023 Adli Yılı açılış töreni Yargıtay'ın ev sahipliğinde yapılırken Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Avukat Erinç Sağkan'ın törende yaptığı konuşma sansürlenmesi ve içeriği ile tarihe "not" olarak düşülmüştü.

Sağkan, hem "Savcılar nerede?" sorularına yanıt verdi, hem hukuk alanında yaşanılanları anlattı hem de neden ve nasıl sansürlendiğini açıkladı.

Sağkan gündem olan konuşşması ile ilgili Sözcü'den Saygı Öztürk'e şu açıklamaları yaptı;

"Örneğin bazı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının tanınmaması ve uygulanmaması sebebiyle AİHM ve Bakanlar Komitesi tarihinde Azerbaycan'dan sonra ikinci kez Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlattı . 11 Temmuz'da verdiği kararla da mahkemenin kararının uygulanmadığına kesin olarak hükmetti. Şimdi bu bir yargı sorunudur. Çünkü siyasetçilerin bunu tartışmasının dışında AİHM kararını uygulamayan yerel mahkemeye baktığımızda bu bir yargı problemidir her şeyden önce. Çünkü uygulamayan merci bir mahkeme. Haliyle bu çok ağır bir tablodur ve bunun sonuçlarının da ülkemiz açısından çok çok ağır olabileceği bir takvimsel sürecin de başladığını biliyoruz.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden de çıkabiliriz.

AİHM'de Türkiye'ye Yönelik Davalar ve Hükmedilen Kararlar | Doğruluk Payı

Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor

İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede, Anayasamıza aykırı olarak çıkıldı. Bu aynı zamanda kadına dönük şiddetle mücadeleden uzaklaşıldığını ortaya koydu. Anayasa'nın açık hükümlerine uyulmayarak buna Danıştay'ın da ‘dur' dememesiyle yeni bir sürecin başladığını görüyoruz. Bu yarın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden (AİHS) de bir gecede çıkılabileceğinin ve yargının da buna ‘dur' demeyeceğinin kötü bir örneğidir.

YARGI "ARAÇ" HALİNE GETİRİLDİ

İfade özgürlüğüne baskı ve gözdağı - Son dakika haberleri – Sözcü

Tutuklamaların cezaya ve erken infaza, gözaltılar gözdağına dönüşüyor. İfade hürriyetinin yargı eli kullanılarak kısıtlandığı bir süreci yaşıyoruz. Hak ihlallerine, özgürlüklerin ihlaline ‘dur' demesi gereken yargı, ülkemizde hak ihlallerinin yaratılmasında araç haline getirildi. O yüzden, Türkiye'de hukuk sistemi çok kara bir tablo halindedir. Bu kara tablonun örneklerle gölgesinde yeni adli yıla girdik.

"PEKER" İFŞALARI İLE İLGİLİ İHBAR VE ŞİKAYETLERE DÖNÜŞ YOK!

Düğmesiz cübbeyi ilikleyen yargı, bu sefer de Erdoğan'ın önünde eğildi!

Sedat Peker'in açıklamalarıyla ilgili olarak, ben Ankara Barosu Başkanıyken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbar niteliğinde başvuru yaptım. Üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen tarafımıza verilen bir bilgi yok. Yani nasıl bir işlem yürütüldü, ne yapıldı, ne araştırıldı, ne toplandı, hiçbir bilgi alamıyoruz. Haliyle bu durumun temeli yargıya duyulan güvensizliğin bir basamağı.
Yargıya en büyük zararı kendi mensubu veriyor.

MAHKEMELER BASKI ALTINDA

Adli Yıl 'dua'yla açıldı, Yargıtay Başkanı da cübbesiyle katıldı | Gazete Manifesto

Bir Cumhuriyet savcısı çok fazla konuşulur durumda. 2018'de mesleğe başladığı söylenen, tecrübesi henüz yeterli olmayan bir savcının-hukukun üstünlüğünü bir kenara bıraktık- mevcut yasal düzenlemelerin tamamen dışında uygulamalar yaptığını, tutuklamaya sevk ettiğini görüyoruz. Bunu düzeltmeye kalkan hakimin -tutuklama sebeplerinin olmadığını açıkça kararında yazdığı halde- kendini adli kontrol hükümlerini uygulamak zorunda hissetmesi aslında o mahkemenin de baskı altında olduğunu gösteriyor.

CUMHURİYET SAVCILARI MESLEKLERİNDEN OLMA KORKUSU YAŞIYOR

Hakim ve savcıların görevde yükselmelerine ilişkin kararlar Resmi Gazete'de

Çünkü bir hukukçu olarak o kararı okuduğumuzda kişinin kaçma, delilleri karartma şüphesi bulunmadığı açıkça belirtildikten sonra bir dosyada adli kontrol uygulayamazsınız ama baskı o kadar ağır hissediliyor ki mahkeme heyeti tutuklama kararını kaldırırken kendini bir şekilde koruma altına almak için ev hapsiyle bunu dengelemek gibi bence çok büyük bir hataya imza atıyor.
Savcılar korku yaşıyor

Cumhuriyet savcılarının şu anda yaşadığı temel kaygı, bir sabah kalktıklarında mesleklerinin ellerinden alındığı gibi bir güne uyanmak. Bu çok ağır bir korkudur

NEDEN VE NASIL KONUŞMASI SANSÜRLENDİ?

Adli Yıl Açılış Töreninde TBB Başkanı Erinç Sağkan'a Sansür - Özgür Platform

Yargıtay'ın ev sahipliğinde yapılan adli yıl açılış töreninin video kayda alınması ve yayınlanma sürecinin Cumhurbaşkanlığının gözetim ve denetiminde geçtiğini, konunun Yargıtay'la hiçbir şekilde bir ilgisi bulunmadığını anlatan TBB Başkanı Erinç Sağkan yaşanan sansürü de şöyle anlattı;

“Bu konudaki tüm yayın ve kayıt işlemleri Cumhurbaşkanlığı tarafından yapıldı. Bize daha öncesinde sinyal bilgilerinin verileceği söylenmişti ancak ısrarla istememize rağmen tarafımıza ulaştırılmadı. Aynı zamanda bulunduğumuz ortamda hiçbir şekilde internet ve telefon hatları çekmediği için oradan bir yayın yapma şansımız da olmadı. Her türlü kamera girişi de yasaktı. Yaptığım konuşmada Türkiye'nin içerisinde bulunduğu yargı sorunlarının bu günden başlamadığını, çok geçmişten beri geldiğini ancak çözülmesine dönük somut politikaların geliştirilmediğini ifade ettim. Bir ideolojiyi, bir dönemi hedef almadım. Bizim bugün ifade hürriyeti, adil yargılanma hürriyeti, basın özgürlüğü gibi eleştirdiğimiz konularda ne durumda olduğumuzun 1 Eylül'de de ilanı gibi üzücü bir durum oldu diyebilirim.”

CHP'li Başarır: Mafya-devlet ilişkisini soruşturmayan savcılar, '128 milyar dolar nerede' diyen yurttaşa soruşturma açıyor | Halkın Habercisi - Bağımsız Habercilik