Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2021 mali tablosunda ‘faiz geliri’ ifadesi yerine ‘diğer gelirler’ ifadesini kullanması ve 2021 yılına ait ‘diğer gelirler’ in ise 58 milyon 17 bin lirayı bulması hem dikkat çekti hem de yeni tanım kullanması sosyal medyada alay konusu oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz yıllarda alınan faiz gelirleriyle tartışma konusu haline gelmişti ki Diyanet'den "tanım değiştirme" hamlesi geldi.

Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir

Sözcü'de yer alan habere göre; Sayıştay denetçileri Diyanet'in 2019'da 2 milyon 197 bin 374 TL faiz geliri edildiğini raporlaması üzerine Diyanet, 2021 mali tablosunda ‘faiz gelirleri’ bölümünün adını değiştirdi ve ‘faiz geliri’ yazmak yerine ‘diğer gelirler' ifadesini kullandı.

Bu arada aldığı faiz ile dikkat çeken ve sosyal medyada "Diyanet'in faizle imtihanı" şeklinde gündem olan Diyanet'in 2021 yılına ait ‘diğer gelirleri' rakamının ise 58 milyon 17 bin 792 TL’yi bulması da ayrıca dikkat çekti.

“Faizin adı ‘diğer gelir' olmuş” diyen CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise konuyla ilgili "Diyanet geçtiğimiz yıllarda aldığı faizle gündeme gelmişti. İki senedir faaliyet tablosunda ne hikmetse ‘diğer gelirler' diye bir kalem açılmış ve faiz geliri kalemi çıkarılmış. Diğer gelir miktarı 58 milyon lirayı aşıyor. Şimdi bu miktar faiz geliri değilse, ne geliri açıklasınlar." diyerek rakama ve "yeni" tanıma dikkat çekti.

Diyanet Faiz Gelirini Katladı!

Vatandaşı faize karşı uyaran, emekli promosyonlarına karşı bile tavır alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2015-2019 yılları arasındaki faiz geliri 7 milyon 432 bin TL olarak kayıtlara geçti.

Son zamanlarda hazineden aldığı bütçeler ile, harcamaları ile dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önce faiz gelirleri gündem olunca şu açıklamaları yapmıştı;

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın faiz geliri, personele ödenen paraların (aile yardımı, harcırah, ek ders vs.) kontrol-denetim sonucunda farkına varıldığında geriye alınması aşamasında faiziyle Hazine'ye ödenmiştir. Başkanlığımızın bir işletme gibi gelirlerinden faiz elde ettiği ve kullandığı gibi bir durum söz konusu değildir. Personelden yapılan bu istirdat (geri alma, tahsil) faizi Hazine'ye îrat kaydedilmektedir."

Ve şimdi gelirin tanımı değişti...