Sağlık emekçileri, maaş iyileştirmesi ve ek göstergelerin tüm sağlık çalışanlarına uygulanması için ülke genelinde geçtiğimiz hafta iş bırakma eylemi gerçekleştirmişlerdi. İşte grev haklarını kullanıp kazanan sağlıkçı haberinin detayları.

Sağlık Bakanlığı tarafından Meclis’e sunulan ancak daha sonra geri çekilen kanun teklifine karşı ülke genelinde sağlıkçılar “"Hemşire miyim yedek lastik miyim?" diyerek iş bırakmışlardı.

Ankara, İzmir, İstanbul, Eskişehir, Adana, Mersin, Çorum, Hopa, Sivas, Mardin, Batman, Diyarbakır, Manisa, Bursa, Kocaeli, Antalya, Kayseri, Dersim, Yalova ve daha birçok ilde iş bırakan emekçiler acil servis, diyaliz ve onkoloji gibi birimler dışında hizmet üretmemişlerdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) çağrısıyla başlayan iş bırakma eylemine Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası da destek vermişti.

2545105_810x458

Doktorların maaşına zam öngören teklif 1 Aralık'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti ancak zammın sadece doktorlar için geçerli olmasına diğer sağlık çalışanları tepki gösterdiler.

Kanunda maaş iyileştirmesi ve ek göstergelerin yalnızca hekimlere verilecek olmasının iş barışını bozduğunu, eşitsizlik ve ayrımcılık yarattığını savunan sağlık emekçileri, hekimlere yönelik maaş artışının ve ek göstergenin de 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanması talep ediliyorlardı.

Sağlık-Sen Ankara 2'Nolu Şube Başkanı Erdal Bolatçı, sendika üyeleri olarak hekimlere yönelik zam düzenlemesine karşı olmadıklarını belirterek, 'Zamma karşı olmamız, sendikal kimliğimizi ve mücadelemizi inkar anlamına gelir. Biz zam üzerinden ayrımcılık yapılmasına karşıyız. Hekim harici yüz binlerce sağlık çalışanının üvey evlat görülmesine, yok sayılmasına, emeklerinin hor görülmesine karşıyız. Can kurtarmak için can vermekten çekinmeyen sağlık çalışanlarının fedakarlıklarının, mücadelelerinin, gayretlerinin görmezden gelinmesine karşıyız. Vicdan sahibi herkesi de karşı olmaya, tepki göstermeye davet ediyoruz. ..Tersi bir uygulama, sağlık çalışanlarını meslekten soğutacağı gibi, sağlık sistemini de ciddi ölçüde yaralar' söyleminde bulunarak taleplerini dile getirmişti.

94b98361-4fcf-4ceb-baca-298a374a119e_16_9_1638450277

Sağlıkçıların eylem ve talebi sonrası doktor ve diş hekimlerine yönelik maaş ve ek gösterge ile ilgili düzenleme yeniden görüşülmek üzere komisyona geri çekildi. Görüşmeleri yarım kalan düzenleme dün gece TBMM Genel Kurulu gündemine geldi.

Komisyon bugün toplanarak söz konusu maddeleri yeniden görüşecek. Şimdi tüm gözler mecliste ve eşit bir kararın çıkması bekleniyor.

Sağlıkçıların talepleri neydi derseniz aşağıda tüm sağlıkçılarımızın taleplerini sunuyoruz.

    Tüm sabit ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilsin,

    Vergi dilimi soygununa son verilsin,

    Asgari ücretten vergi alınmasın. Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi %10 da sabitlensin,

    3600 ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın,

    Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın,

Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir? Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir?

    Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin,

    12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin,

    4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın