Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri muhakkak fakat sosyal medyada artarda gelen haberler yeni bir akımı doğurmuş durumda ve sonuçları endişe verici.

Özellikle İnstagram ve TikTok fenomenleri ile gündemde olan sosyal medya akımları yeni bir çılgınlık ile gündeme gelmeye başladı. Sosyal medyada yapılan her hareket bilindiği üzere ciddi bir kitleye yayılıyor ve büyük bir kesim tarafından tekrarlanıp uygulanıyor.

Son günlerde sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlar ile sonuçları yeni bir akımın başlayacağı sinyalleri ile hem ebeveynleri hem de uzmanları tedirgin etmiş durumda.

Özellikle Amerikalı ünlü komedyen ve Youtube kanalı sahibi 33 yaşındaki Stevie Ryan, geçtiğimiz aylarda Los Angeles'teki evinde intihar etmesi sonrasında, ünlü TikTok fenomeni Çinli Luo Xiao Mao Mao Zi’nin sosyal medyadaki canlı yayını sırasında pestisit içerek intiharı ve son olarak Ünlü YouTuber ve Twitch Yayıncısı 21 Yaşındaki Kristina Kika Dukic’in yine depresyon ve mutsuzluk temalı paylaşımları sonrası intiharı gündemde yer buldu.

Adsız-3

Tabi ki intihar eden tek sosyal medya ünlüleri değillerdi. Frank Wolf, Freddy E., Daniel Kyre, Amanda Todd, Justin Carmical, Nathan Wills, Elliot Rodger gibi Youtube fenomenleri de intihar ederek yaşama veda etmişti.

Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı! Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı!

Korkutucu olan her sosyal medya ünlüsünün depresyon ve mutsuzluk odaklı paylaşımları ve arkasından gelen intiharlarının aslında bir akım başlatmış olmaları zira takipçilerin paylaşılardan etkilendiği bir gerçek.

Yaşanan intiharların ardından sosyal medya ünlülerinin intiharları sorgulanmaya başlanmış durumda. Bu konuda ilk akıllara gelen Goethe’nin ünlü eseri Genç Werther’in Acıları adlı kitabı okuyucularının, kitaptaki kahramanla aynı şekilde intihar etmesi oldu. Sosyal medyada da bu şekilde bir etkileşim başladığı aşikâr.

Sosyal medyanın ışıltılı dünyasına kapılıp, sahte mutlulukları kendi mutsuzluğu ile kıyaslayıp hayata küsen, depresyona giren ve intihar edenler yetmez gibi şimdi de ayrıca bizzat intihara yönelten bir akımdan bahsediyoruz.

924602_cover

Bu durumla ilgili özellikle Ortadoğu ve dünyada bilinen Yukiko Sendromu söylemi var mesela ve içeriği ise, 1983'te bir yetenek yarışmasında keşfedilen Yukiko Okada şöhreti yakalıyor ve ülke çapında ciddi bir üne kavuşuyor.  Kameralar karşısında her daim mutlu görünen Yukiko Okada aslında özel hayatında hiç de mutlu olmuyor. Tüm bunların ardından Yukiko 18 yaşındayken çatı katından atlayarak intihar ediyor Genç kızın hayranları da onun ardından birer birer intihar etmeye başlıyor. Hatta 1986 yılında Japonya'da çok ciddi boyutlarda intihar artışı yaşanıyor.

Sosyal medyanın pek çoğumuzun hayatını büyük bir ölçüde etkilediği gerçek ve yaşadıklarımıza ve gelen haberlere bakılırsa günümüzde de bu durumun değiştiğini söyleyemiyoruz zira her geçen gün bir etkileşim haberi ve ne yazık ki bir başka intihar haberi alıyoruz.